Popüler kültür ekseninde taraftar grupları ve sosyal medya ilişkisi: Üç büyükler örneği
Fan groups and social media relations in popular culture axis: The case of three major clubs
- Tez No: 632716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, futbol, popüler kültür, taraftar, spor, Social media, soccer, popular culture, supporter, sport
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
İnsanlık tarihiyle birlikte başlayan kültür zamanla belirli dönüşüm ve etkileşimlerle bugüne ulaşmıştır. Kültür kavramı ile ilgili sınıflandırmalar ve tartışmalar içerisinde en dikkat çekenlerden biri popüler kültür kavramıdır. Bazı toplumsal olgularla sürekli bir etkileşim içerisinde bulunan popüler kültür kavramının yakın ilişki içerisinde olduğu olgulardan biri de spordur. Ülkeye ve coğrafyaya göre değişse de tüm dünyadaki popülerlik seviyesi düşünüldüğünde spor dalları içerisindeki en yaygın spor türü ise şüphesiz futboldur. Futbolun bu yaygınlığının oluşturduğu güç ve rant futbolu sadece bir oyun olmaktan çıkararak sosyal, ekonomik ve hatta siyasal boyutları olan bir kavram haline getirmiştir. Onu bir endüstriye dönüştüren bu popüleritesi; taraftar, izleyici, holigan gibi kavramaları da beraberinde getirmiştir. Futbolun aslında baş aktörü olan taraftar kavramı ise yıllar içerisinde bazı değişimler yaşamıştır. Bu değişimlerin geldiği son nokta ise tüm dünyayı etkisi altına alan sosyal medya ile ilişkisi olmuştur. Sosyal medya artık taraftarın buluştuğu en gözde mekan olarak popüler kültür çerçevesinde taraftar kültürü ve bakış açısıyla ilgili en fazla ipucunu veren yerlerden biri olmuştur. Bu çalışmada Türkiye'nin en büyük 3 kulübünün Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın en ünlü ve etkili taraftar grupları; Genç Fenerbahçeliler, Ultraslan ve Çarşı'nın sosyal medya hesapları içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş ve taraftar tutumlarını yansıtan önemli bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The culture that started with human history has reached today with certain transformations and interactions. One of the most remarkable among the classifications and discussions about the concept of culture is the concept of popular culture. One of the cases in which the concept of popular culture, which is in continuous interaction with some social facts, is closely related. Although it varies by country and geography, considering the level of popularity all over the world, football is undoubtedly the most common type of sport in sports. The power and rent arising from this prevalence of football has made football a concept that has social, economic and even political dimensions by not only being a game. Its popularity that turned it into an industry; brought along insights such as fans, viewers, and hooligans. The concept of supporter, which is actually the main actor of football, has experienced some changes over the years. The last point of these changes has been the relationship with social media, which has influenced the whole world. Social media is now one of the most popular places where fans meet, and it has become one of the places that give the most clues about fan culture and perspective within the framework of popular culture. In this study, the most famous and influential fan groups of Turkey's three major clubs Fenerbahçe, Galatasaray and Besiktaş fans of the; The social media accounts of Genç Fenerbahçeliler, Ultraslan and Çarşı were analyzed with the content analysis method and important findings reflecting the attitude of the fans were obtained.