Redesigned posthuman as a consequence of misuse of technology in cyberpunk; An examination of the two science fictional works the Machine Stops and do Androids Dream of Electric Sheep
Siberpunk'da teknolojinin kötüye kullanılmasının bir sonucu olarak, yeniden tasarlanan insan-sonrası; Makine Duruyor ve Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? Bilim-kurgu eserlerinin bir incelemesi
  1. Tez No: 632829
  2. Yazar: ASLI SEKENDİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARITH ISMAEL TURKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimkurgu, Siberpunk, teknolojinin kötüye kullanımı, Makine Duruyor, Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi, insan-sonrası, bilinç, hiper teknoloji dünyası, sınırsız teknolojik gelişmeler, siber çağ öncesi, Science Fiction, Cyberpunk, misuse of technology, The Machine Stops, Do Androids Dream of Electric Sheep, posthuman, conscience, hyper-tech world, boundless technological advancements, Pre-Cyber era
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sunmuş olduğumuz çalışmanın temel amacı, sanayileşmenin ve makineleşmenin modern insan olarak atfedilen“insan-sonrası”nın yaradılışına nasıl yol açtığını göstermektir. Bu çalışma ek olarak, zararlı teknobilimsel ilerlemelerin ve bu ilerlemeler eşliğinde insan ırkının olasılıkla kendi sonunu nasıl getireceği konusunda bir eleştiri sunacaktır. Bu çalışmada insanların bu gün içinde yaşadığı siber dünyanın net bir resmi çizilmesi amacıyla, okuyucular cihazların, vücutların, binaların ve yaşanılan tüm çevrenin birden bire dönüştürülmeye başladığını göreceklerdir. Böylelikle, bu çalışmanın odağı günümüz dünyasını ve geleceği aydınlatan iki distopyan hikaye üzerinde olacaktır; E.M. Forster tarafından yazılan Makine Duruyor ve Philip K. Dick tarafından yazılan Androidler Elektirikli Koyun Düşler mi? İki eser de, insan türünün bu labirentvari yeni çevreyi keşfederken edindiği kan ve şiddet dolu tecrübelere rağmen yine de hayatta kalma mücadelesine ışık tutar. Bu nedenle, iki hikayede de benzer dersler verilir, trajik bir biçimde insanlığın gelecek için korkunç senaryoları nasıl hazırladığı. İlaveten, okuyucu milenyumda teknolojinin yanlış kullanımının yıkıcı sonuçları üzerine gereken bilgiyi de edinmiş olacaktır. İlk bölüm bilim kurguya bir giriştir. Bu bölüm, Frankenstein, Cesur Yeni Dünya ve Dünyalar Savaşı gibi edebiyatta bilim kurgu türünde mihenk taşı kabul edilen bu önemli eserleri örnek vererek bilim kurgunun kısa bir tarihini göstermektedir. Bu bölüm aynı zamanda, türün öncülerini ve yeni bir çağa yol açan etkileri gibi bir çok açından tartışılan Siberpunk'un gelişimini sunar. Böylelikle bölüm iki alt başlıktan meydana gelmektedir: 'Cybernetics, Cyborglar ve Sanal Gerçeklik' ve 'Yapay Zeka'. İkinci bölüm bu çalışmanın ana hikayelerinden biri olan Makine Duruyor eserine değinerek makinenin kötüye kullanımını analiz eder. Bölüm, kaderine terk edilmiş bir gelecekte dünyanın nasıl betimlendiğini gösterir. Ayrıca bu bölüm makineleşen insanın makineleşen bir dünyada verdiği yaşam mücadelesine de değinir. Üçüncü bölüm Aydınlanma Çağı'nın (Akıl Çağı) yıkıcı etkilerine ve sonuçlarına atfetme anlamında Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? eserinin bir analizidir. Bu bize insanlıktan izler taşımadan, duygular, merhamet, vicdan, ilgi veya sevgi olmadan; toprağı, suyu, havası ve hayvanları yok edilmiş bir dünyada yaşamın nasıl olduğunu gösterir. Son olarak okuyucu Siber çağ öncesinde teknolojinin kötüye kullanımı ve çalışmanın bulguları ışığında insan-sonrası üzerine kısa bir yorum bulacaktır. Sonunda çalışma referanslar bölümüyle devam edecektir.
Özet (Çeviri)
The present study aims at demonstrating how mechanization and industrialization led to the creation of 'posthuman' which is what being deemed as 'modern human'. It presents a criticism on the evil sides of technoscientific advancements and how human race most likely brings its end by its own. To depict a clear picture of Cyber world in which people are living today, the reader will find out how devices, bodies, buildings, and the whole environment suddenly began to be altered. Thus, the focus of this study is on the two dystopian stories which illuminate our world at this present day and the world in the future; The Machine Stops by E.M. Forster and Do Androids Dream of Electric Sheep? by Philip K. Dick. Both of the works illuminate humanity's struggle for survival despite bloody and violent experiences that human species had after the exploration of a labyrinthine milieu. Therefore, both of the stories give familiar lessons; how humanity tragically prepares grim scenarios for the future. In addition, the reader is going to maintain required information about the detrimental results of misuse of technology during the millennium. The first chapter is an introduction to Science Fiction. It reflects a short history of the genre with significant examples from literature, such as Frankenstein, Brave New World and The War of Worlds since these have been regarded as cornerstones of the Science Fiction. This chapter also presents development of Cyberpunk which is debated from many aspects, such as initiators and effects leading to a new era. Thus, the chapter consists of two inner sections: 'Cybernetics, Cyborgs and VR' and 'Artificial Intelligence'. The second chapter analyzes the exploitation of the machine by alluding to one of the main stories of this study, The Machine Stops. It shows how the world is depicted in a doomed future. It also touches upon the mechanized humanity's survival in a mechanized world. The third chapter is an analysis of Do Androids Dream of Electric Sheep? in terms of referring to the destroying effects and results of the Age of Enlightenment (the Age of Reason). It portrays what it resembles to live without any hints of humanity, emotions, compassion, conscience, care, or love on a world whose soil, water, air, and animals annihilated. Finally, the reader will encounter misuse of technology in the Pre-Cyber era and a brief comment on Posthuman in the light of the findings of the study. At the end, the study is continued by References.