Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarında çalışan sosyal hizmet uzmanlarının sosyal adalet savunuculuğu düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of social justice advocacy levels of social workers working in public institutions and civil society organisations
- Tez No: 633070
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KILIÇ CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Kamuda sosyal hizmet, savunuculuk, sivil toplumda sosyal hizmet, sosyal adalet, Advocacy, social justice, social work in civil society, social work in public sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Politikaları ve Uygulamaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarında çalışan sosyal hizmet uzmanlarının sosyal adalet savunuculuğu düzeylerini ortaya koymak ve sosyal adalet savunuculuğunun kamu kurum ve kuruluşunda ve sivil toplum kuruluşunda çalışma durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşma durumunu belirlemektir. Bununla birlikte sosyal adalet savunuculuğu düzeyini tanıtıcı bilgiler ve mesleki faaliyetlere ilişkin bilgileri dikkate alarak değerlendirmektir. Nicel araştırma yöntemleri kullanılan araştırmada Sosyal Adalet Savunuculuğu Ölçeği ve Anket Formu aracılığıyla veriler 100 sosyal hizmet uzmanından elde edilmiştir. Verilerin analizinde t-testi, korelasyon ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırmaya göre sosyal hizmet uzmanlarının sosyal adalet savunuculuğu, işbirlikçi hareket, müracaatçının güçlendirilmesi ve müracaatçı/toplum savunuculuğu düzeyleri yüksek sosyal/politik savunuculuk düzeyleri orta düzeydedir. Araştırmada Sosyal Adalet Savunuculuğu Ölçeği ve alt ölçekleri ile anket formundan elde edilen veriler arasında anlamlı farklılık ve ilişkiye bakılmıştır. Buna göre sosyal hizmet uzmanlarının sosyal adalet savunuculuğu ve işbirlikçi hareket düzeyleri kamu kurum ve kuruluşunda ve sivil toplum kuruluşunda çalışma durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Ayrıca sosyal adalet savunuculuğu ve alt ölçekleri cinsiyete, bir STK'ya üye olma ve üniversite dışında bir savunuculuk eğitimi alma durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Bununla birlikte sosyal adalet savunuculuğu ve alt ölçekleri ile kamuda çalışma süresi ve sivil toplumda çalışma süresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the levels of social justice advocacy of social workers working in public institutions and civil society organizations. And the aim is to determine the meaningful differentiation of social justice advocacy by working status in public institutions and non-governmental organizations. In addition, the aim is to evaluate the level of social justice advocacy by taking into account the information related to the introductory information and professional activities. The quantitative research method is used in the research. The data was obtained from 100 social workers through the Social Justice Advocacy Scale and Questionnaire Form. In the analysis of the data, t-test, correlation, and ANOVA analyzes were used. According to the study, social justice advocacy, collaborative action, client empowerment, and client/community advocacy levels are high, and social/political advocacy levels are medium. In the research, the significant difference and relationship between the Social Justice Advocacy Scale with its subscales and the data obtained from the questionnaire form were examined. Accordingly, social justice advocacy and collaborative action levels of social workers differ significantly in terms of working status in public institutions and civil society organizations. In addition, social justice advocacy and the subscales differ significantly according to gender, being a member of an NGO, and receiving advocacy training besides the university. Also, there is a significant relationship between social justice advocacy with the subscales and working periods in the public and civil society sectors. Results and suggestions are presented in light of the findings obtained from the study.