Mültecilerle çalışan sosyal hizmet uzmanlarının karşılaştıkları sorunlar: İstanbul örneği
Problems faced by social workers working with refugees: The case of Istanbul
  1. Tez No: 560407
  2. Yazar: GÖKBERK KAÇANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABULFEZ SULEYMANOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Uzmanı, Problem Çözme Becerileri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dünyanın çeşitli ülkeleri kitlesel göç hareketleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye bu göç hareketleri ile karşı karşıya kalan ülkelerin başında gelmektedir. Göç hareketleri nedeniyle Türkiye'de her geçen gün mülteci sorunu artmakta ve belirsizliğini korumaktadır. Mülteci alanında çalışan en önemli mesleklerden biriside sosyal hizmet mesleğidir. Bu çalışma ile mültecilerle çalışan sosyal hizmet uzmanlarının çalışma hayatında karşılaştıkları sorunları meydana çıkarmak ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda çözüm önerileri geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak sosyal hizmet uzmanlarının sosyo-demografik bilgilerini ölçmek amacıyla 4 soru, mesleklerine yönelik 14 soru toplamda 18 soru soru sorulmuştur. Bu araştırma taşıdığı amaç ve araştırma sorularının ortaya çıkarılması üzerine izlemiş olduğu plana göre bir nitel araştırmadır. Araştırmanın evreni İstanbul ilinde kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarında görev yapan sosyal hizmet uzmanlarından oluşmaktadır. Bu kapsamda 10 sosyal hizmet uzmanı ile yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre mültecilerle çalışan sosyal hizmet uzmanlarının karşılaştıkları sorunlar arasında görev ve sorumluluklarında belirsizlikler, çalıştıkları kurumlarda hizmet içi eğitimlerin olmaması, kurumlar arası işbirliği zayıf olması, hukuki düzenlemelerde eksiklikler ve tercüman sayısının yetersiz olması yer almaktadır. Belirtilen sorunlarla ilgili ek düzenlemelere gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration is one of the most important issues of today. Various of the worldcountries face with mass migration movements. Turkey is one of the countries facing the movement of these migrations. Refugee problem is increasing with each passing day due to the migration movement in Turkey and uncertainty remains. One of the most important occupations working in the refugee field is social work profession. With this study, the perception of social workers working with refugees and problems encountered in working life and suggestions for solutionsdevelopment is aimed. The aim of this study is to examine the problems faced by social workers working in the field of refugees in Istanbul. In this research, 4 questions were prepared to measure socio-demographic information of social workers by preparing a semi-structured interview form, 14 questions were asked about in their professions and totaly 18 questions were asked. This research is a qualitative research according to the plan it has followed upon revealing the purpose and research questions it carries. The population of the research consists of social workers working in public institutions and non-governmental organizations in Istanbul. In this context, in-depth interviews were conducted with 10 social workers and data were collected. According to the results of the study, the problems faced by social workers working with refugees are the uncertainties in their duties and responsibilities, the lack of in-service training in the institutions they work in, the weakness of the cooperation among the institutions, the deficiencies in the legal regulations and the insufficient number of interpreters. Additional arrangements are needed for the problems mentioned. Worlds: Refugee, Social service, Social Worker, Problem Solving Skills,