Üniversitelerin girişimsel destinasyon oluşumuna etkileri: Karabük 100. Yıl Mahallesi örneği
The effects of universities on the formation of an interventional destination: The case of Karabük 100. Yıl Neighborhood
- Tez No: 633072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişim, destinasyon, imaj, gelişme, üniversite, Karabük, Iniative, destination, image, development, university, Karabuk
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Girişimcilik yaşamın her alanında varlığını göstermektedir. İnsanlar bir ortama girdiklerinde bile girişken olmaları onlar için önem taşır. Çünkü girişimcilik ruhu olan kimseler toplumda sivrilen ve başarıya ulaşacak niteliktedirler. Girişimsel yeteneği olan kimseler bunu çoğu zaman fırsata çevirmeyi başarabilen gerek maddi gerekse manevi güce sahip olabilecek ayrıca sosyallik seviyesi de yüksek yapıda olduğundan girdikleri çevrece de benimsenip kabul görürler. Destinasyon ise çeşitli tanımları bulunmakla beraber en genel anlamıyla bir bölgenin yörenin gelişip kültürlenerek bireylere fayda sağlamasıdır biçiminde ifade edilebilir. Sağladığı bu faydaların birçok farklı unsurları bulunmaktadır. Bunlar; insanlara belli bir yaşanmışlığı gözler önüne serecek nitelikte bulunan tarihi, birtakım birikimlerle zaman çerçevesinde farklı kültürel etkileşimlerle yeni bir oluşuma dönüşebilen kültürel veya birleştirici güce sahip olarak gerek sportif faaliyetler yönünde gerekse sosyal yarar sağlayacağı gibi maddi getiriyi de çoğu zaman beraberinde bulundurmaktadır. Tüm bu olanakların faydaya dönüşebilmesi için girişimci ruha sahip bireylerin var olması elzemlik arz eden bir husustur. Bu çalışmada, destinasyonların oluşumu, geliştirilebilirliği, imajları ve yapılarından da söz edilerek girişimsel destinasyon oluşumu anlatılmaktadır. Araştırmada yöntem olarak nitel yöntem baz alınmış ve teknik ise hem gözlem çerçevesi dahilinde ve hem de mülakatlar yapılarak elde edilen veriler çerçevesinde oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship shows its existence in all areas of life. It is important fort hem to be sociable even when people enter an environment. Because people with an entrepreneurial spirit are distinguished in society and will succeed.People with entrepreneurial skills are often accepted and accepted by the environment they enter because they have a high level of sociality which can have both material and spiritual power, which is able to turn this into an opportunity. The destination, on the other hand, has various definitions, but in the most general sense, it can be stated that a region is to develop and cultivate the region and benefit individuals. There are many different elements of these benefits. These; history, which will reveal a certain experience to people, can be transformed into a new formation with different cultural interactions with a certain accumulation of cultural or unifying power in terms of both sporting activities and Social benefits, as well as often brings with the financial return. The existence of individuals with entrepreneurial spirit is essential for all these opportunities to turn into benefits. In this study, the formation, development and destination of the destinations are mentioned and the formation of interventional destinations is explained. The qualitative method was used as the method in the research and the technique was formed both within the framework of observation and within the framework of the data obtained through interviews.