Dördüncü Sanayi Devriminin (Endüstri 4.0) emek piyasaları üzerindeki etkileri
The impacts of the Fourth Industrial Revolution (Industry 4.0) on labour markets
  1. Tez No: 633169
  2. Yazar: ABDULLAH ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Emek Piyasası, İstihdam, Teknoloji, İşgücü, Industry 4.0, Labor Market, Employment, Technology, Labor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sanayi devriminin başlangıcından itibaren günümüze kadar üç büyük devrim süreci yaşanmıştır. Şimdi ise gelişen teknolojiler ile birlikte Endüstri 4.0 olarak isimlendirilen dördüncü sanayi devriminin etkileri görülmekte ve ülkeler ile çalışanlar için yepyeni bir süreç beklenmektedir. Dördüncü sanayi devriminin, sanayide, makinelerin insan gücüne gereksinim duymadan kendilerini ve imalat süreçlerini idare etmeye başlamalarıyla meydana çıktığı kabul edilmektedir. Endüstri 4.0 devrimi ile birlikte üretim aşamalarında insanların etkisi giderek azalmakta ve yerlerini robotlara, ışıksız fabrikalara terk etmektedir. Gelecek süreçte, robotlar ve insanlar arasında istihdama yönelik çok sert bir mücadelenin olacağı şimdiden tahmin edilmektedir. Robotlar yüzünden işsiz kalanlar olacak, birçok meslek yok olurken, yeni meslekler ortaya çıkacaktır. Bu çalışmada dördüncü sanayi devriminin sosyo-ekonomik sonuçları, emek piyasaları üzerindeki etkileri, yeni teknolijik devrim ile ortaya çıkan meslekler ve değişen koşullara istinaden işgücünün nasıl yeniden yapılandırılacağı gibi konular incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the beginning of the industrial revolution to the present day, there have been three major revolutions. Now, with the developing technologies, the effects of the fourth industrial revolution called Industry 4.0 are seen and a new process is expected for countries and workers. The fourth industrial revolution is accepted to have emerged in industry when machines began to manage themselves and their production processes without the need for manpower. With the Industry 4.0 revolution, the influence of people gradually decreases in the production stages and leaves their places to robots and lights-out manufacturing. It is already predicted that there will be a very tough competition between robots and humans in terms of employment in the future. There will be unemployed because of robots, many professions will disappear, new professions will emerge. In this study, the socio-economic consequences of the fourth industrial revolution, their effects on the labor markets, the professions arising from the new technological revolution and how to restructure the labor force according to changing conditions are examined.