A study on the relationship between musical aptitude levels and pronunciation skills of EFL learners
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin müzik yeteneği seviyeleri ve telaffuz becerileri arasındaki ilişki üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 633173
  2. Yazar: SULTAN BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik yeteneği, Yabancı dil telaffuzu, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenme, Telaffuz performansı, Musical aptitude, Foreign language pronunciation, EFL learning, Pronunciation performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Söz konusu çalışmanın temel amacı; müzik yeteneği ve telaffuz performansı arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını ve AMMA ile ölçülen müzik yeteneğinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin telaffuz performanslarının değerlendirilmesini ne ölçüde etkilediğini araştırmaktır. Bu çalışma Gaziantep Üniversitesi 2019-2020 akademik yılında 51 ikinci sınıf öğrencisi ile İngiliz Dili Eğitimi bölümünde yürütülmüştür. Veriler iki aşama halinde toplanmıştır. İlk olarak, katılımcıların müzik yetenek düzeyleri AMMA ile ölçülmüştür. İkinci olarak, telaffuz verileri katılımcıların sessiz bir film ile ilgili yorumları aracılığıyla toplanmış ve bu veriler bir ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Son olarak, ana dili İngilizce olan üç hakem, katılımcıların telaffuz performansını bütünsel olarak değerlendirmiştir. Bu adımda, konuşma rubrikinin bir bileşeni olan TESOL telaffuz rubriki benimsenmiştir. Mevcut çalışmanın veri analizi betimleyici niteliktedir. Tüm sonuçlar Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklem t-testleri, tek yönlü varyans analizi ile elde edilmiştir. Bu ilişkisel araştırmanın bulguları, katılımcıların müzik yetenekleri ile telaffuz performansları arasında istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, müzik becerisinin telaffuzdaki başarıyı açıkladığı ve bunun da dil öğrenme sürecini etkileyen birçok değişken göz önüne alındığında anlamlı olduğu bulunmuştur. Bu sonuç, müzik becerisinin yabancı dil telaffuz yeteneği üzerindeki önemli rolüne dikkat çekmiştir. Bulgular, müzik ve dilin karşılıklı olarak bağımlı olgular olduğu fikrini desteklemiştir. Elde edilen bulgular ışığında, bazı öğretimsel ve araştırmaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study is to investigate if there is any relationship between musical aptitude and pronunciation performance, and to what extent musical aptitude, measured by the AMMA, affects judgments of pronunciation performance of EFL learners. This study was conducted at Gaziantep University in the department of English Language Teaching with 51 sophomore students in the 2019-2020 academic year. The data were collected in two phases. Firstly, the participants' musical aptitude levels were measured via AMMA. Secondly, the data for pronunciation were collected through comments on a silent film, and these data were recorded via a voice recorder. Finally, three native English raters judged the pronunciation performance of the participants holistically. In this step, TESOL pronunciation rubric, a component of speaking rubric, was adopted. The current study's data analysis is descriptive in nature. All results were analyzed via Pearson product-moment correlations, independent samples t-tests and one-way ANOVAs. The findings of this correlational study showed that there is a statistically significant moderate positive correlation between participants' musical aptitude and their pronunciation performance. Furthermore, it was found out that musical aptitude explains the success in pronunciation, which is meaningful considering many variables affecting the language learning process. This result pointed out the important role of musical aptitude on foreign language pronunciation ability. The findings supported the idea that music and language are mutually dependent phenomena. Implications and suggestions for further research are given based on the obtained findings.