9-12 yaş grubu keman çalan çocukların benlik saygı düzeyleri ile keman dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between self-esteem and attitudes towards violin lessons of 9-12 age group children palying violin
- Tez No: 349100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELİR TECİMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Psikoloji, Education and Training, Music, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Tutum, Müzik Eğitimi, Keman Eğitimi, Self-esteem, Attitude, Music Education, Violin Training
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı keman dersi alan 9-12 yaş grubu çocukların benlik saygı düzeyleri ve keman derslerine yönelik tutumlarını demografik değişkenlere göre belirlemek ve öğrencilerin benlik saygı düzeyleri ile keman dersine yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmektir. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde mevcut müzik kurslarında keman dersi alan 9-12 yaş grubu çocukları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise Ankara ili, Çankaya ilçesinde bulunan 9-12 yaş grubundaki keman çalan 281 öğrenci temsil etmektedir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Çankaya ilçesindeki müzik kurslarında, keman eğitimi gören bu öğrencilere ?Coopersmith Benlik Saygı Ölçeği?, ?Keman Dersine Yönelik Tutum Ölçeği? ve ?Kişisel Bilgiler? formu uygulanmıştır. Bu araştırma ile elde edilen bulgulara göre ?Genel, Ev-Aile, Sosyal ve Akademik? benlik saygısı alt boyutlarında keman dersine yönelik tutum arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. ?Keman dersine yönelik tutum? ile ?Ev-Aile, Sosyal ve Akademik? benlik saygısı boyutu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki sonucu elde edilmiştir. Kız öğrencilerin ?Genel Benlik Saygısı, Sosyal Benlik Saygısı, Ev-Aile Benlik Saygısı ve Akademik Benlik Saygısı? puan ortalamaları erkek öğrencilerinkine göre anlamlı seviyede daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin yaşları ile benlik saygıları arasında ise anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Öğrencilerin annelerinin öğrenim durumlarına göre benlik saygıları karşılaştırıldığında ?Genel, Ev-Aile, Sosyal ve Akademik? benlik saygıları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Babalarının öğrenim durumlarına göre ise ?Genel, Ev-Aile ve Akademik? benlik saygıları arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Bunların yanı sıra, ?Genel, Sosyal ve Ev-Aile? benlik saygısı puan ortalamalarının, öğrencilerin keman çalma sürelerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı, piyano eşlikli keman çalmayan öğrencilerin de ?Genel Benlik Saygısı? puan ortalamalarının anlamlı seviyede daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Keman konseri veren öğrencilerin ise ?Sosyal Benlik Saygısı? puan ortalamaları, hiç keman konseri vermeyen öğrencilerinkine göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Ancak öğrencilerin grup/bireysel çalışma etkinliklerine göre benlik saygıları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ayrıca öğrencilerin ?Ev-Aile Benlik Saygısı? puan ortalamalarının öğretmenlerinden algıladıkları sevgi durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Buna ek olarak ailesinde çalgı çalan biri olan öğrencilerin ?Sosyal Benlik Saygısı, Ev-Aile Benlik Saygısı ve Akademik Benlik Saygısı? puan ortalamaları ailesinde çalgı bulunmayan öğrencilere göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Keman Dersine Yönelik Tutum puan ortalamalarının cinsiyete ve öğretmenlerinden algıladıkları sevgi durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Ancak, öğrencilerin keman dersine yönelik tutum puan ortalamalarının yaşlarına, annelerin ve babalarının öğrenim düzeylerine, kaç yıldır keman çalıyor olmalarına, grup/bireysel etkinliklerine, piyano eşlikli çalışma durumlarına, konser verme durumlarına ve ailelerinde çalgı çalan birinin bulunup, bulunmamasına göre anlamlı bir farklılık elde edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the level of self-esteem and the attitudes of 9-12 age group children towards the violin lessons who take violin lessons in terms of demographic variables and to determine if there is a meaningful relationship between students? self-esteem level and their attitudes toward the violin lessons. Research population of this study consists of the 9-12 age group children taking violin lessons in Ankara. The sample group of the study is formed of 281 9-12 age group students who play the violin from Çankaya, Ankara. ?Coopersmith Self-Esteem Inventory?, ?Attitude towards Violin Lesson Inventory?, and ?Personal Information? form were taken by these students who take violin lessons in music courses in Çankaya in 2012-2013 academic year. According to the findings of this research,there is a meaningful relationship between attitude towards violin lesson and sub-dimensions of self-esteem like ?General, Domestic, Social and Academic?. A positive meaningful relationship was found between ?attitude towards violin lesson? and ?General, Domestic, Social and Academic? sub-dimensions of self-esteem. ?General Self-Esteem, Social Self-Esteem, Domestic Self-Esteem, and Academic Self-Esteem? point averages of the female students were found to be higher than that of the male students?. On the other hand, there is no meaningful relationship between students? ages and their self-esteem was not found. When students? self-esteem was compared to the education level of the mothers of these students, among their ?General, Domestic, Social and Academic? self-esteem. When students? self-esteem was compared according the education level of their father, among their ?General, Domestic, and Academic? self-esteem, a meaningful relationship was also found. It is concluded that ?General, Social, and Domestic? self-esteem point averages differ significantly according to the duration of time students play the violin, and that ?General Self-Esteem? point averages of the students who play the violin unaccompanied by the piano is significantly higher. It is found that ?Social Self-Esteem? point averages of the students who perform violin concert are significantly higher than the students who have never performed a violin concert. A meaningful relationship is not found between students? self esteem in terms of group/individual performance activities. Additionally, it is determined that students? ?Domestic Self-Esteem? point averages differ significantly depending on the affection level received from their teachers. In addition students? ?Social Self-Esteem, Domestic Self-Esteem, and Academic Self-Esteem? point averages who have a musical instrument playing member in their family is significantly higher than the students who don?t have a musical instrument playing member in their family. It is figured out that attitudes towards violin lesson point averages differ significantly according to the gender and the affection level received from their teachers. A meaningful difference is not found in the students? attitude towards violin lesson point averages according to their age, the education level of their mothers and fathers, duration of time they are playing the violin, their group/individual activities, the condition of training accompanied with piano, the condition of performing concerts, and the presence of a member playing a musical instrument in their families.