Polis yöneticilerinin demokratik tutumları ile sanat ve edebiyata ilgi düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the level of interest in art and literature and the democratic attitudes of police managers
- Tez No: 309515
 - Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KAVCAR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Güzel Sanatlar, Kamu Yönetimi, Fine Arts, Public Administration
 - Anahtar Kelimeler: Polis Yöneticisi, Sanat, Edebiyat, Demokrasi, PolisKoleji, Polis Akademisi, Police Manager, Art, Literature, Democracy, Police College, Police Academy
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmanın amacı, polis yöneticilerinin demokratik tutumları ile sanat veedebiyata ilgi düzeyleri arasında bir ilişkinin var olup olmadığını belirlemektir.Araştırma, ilişkisel nitelikli genel tarama modelinde düzenlenmiştir.Araştırma evrenini, değişik illerde görev yapan her rütbeden 688 polis yöneticisioluşturmuştur.Çalışmada saptanmış olan alt problemlerin sınanması için gerekli olanveriler; konunun uzmanlarının da yardımıyla araştırmacı tarafından geliştirilmişolan polis yöneticilerinin demokratik tutumları ile sanat ve edebiyata duyulan ilgidüzeylerini ölçen iki ölçme aracının kullanılmasıyla toplanmıştır.Verilerin toplanmasında, anket internet sitesi veri tabanı kullanılmıştır.Veri toplama araçlarının uygulanmasından sonra, verilerin analizinegeçilmiştir. Öncelikle geçerli sayılan anketler, bilgisayarda oluşturulan dosyayakodlanmıştır. Çalışmada kategorik bağımsız değişkenlerle, Sanat ve EdebiyataDuyulan İlgi Düzeyine İlişkin Bilgi Formu'nda bulunan sıralama düzeyindekisorulara verilen yanıtlar arasındaki ilişkinin anlamlılığı kay- kare bağımsızlık testikullanılarak belirlenmiştir. Polis Yöneticileri Demokratik Tutum Ölçeği'nden eldeedilen puanların kategorik bağımsız değişkenlerin alt boyutlarına göre anlamlıolarak farklılaşıp farklılaşmadığı, bağımsız örneklem t- testi ve tek yönlü varyansanalizi (ANOVA) kullanılarak test edilmiştir.Yapılan istatistiksel işlemler sonucunda, çalışma şartlarına ilişkin tutumlarolarak belirlenen birinci faktör içtutarlık katsayısı 0.61, demokratik polislikanlayışına ilişkin tutumlar olarak belirlenen ikinci faktör içtutarlık katsayısı 0.74,siyasi konulara ilişkin tutumlar olarak belirlenen üçüncü faktör içtutarlık katsayısı0.48 ve hukuki konulara ilişkin tutumlar olarak belirlenen dördüncü faktöriçtutarlık katsayısı ise 0.74 olarak hesaplanmıştır.Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, polis yöneticilerinin rütbelerine,görev türüne, mezun oldukları okul türüne, görev yaptıkları bölgelere, eğitimdurumlarına, sanat ve edebiyata ilgi düzeylerine göre demokratik tutumlarıarasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.Elde edilen bulgular, polis yöneticilerinin, en çok edebiyata ve sinemaya ilgiduydukları, toplumsal ve siyasal içerikli eserleri okudukları, Türk Halk Müziği veTürk Sanat Müziği dinledikleri, Kurtlar Vadisi ve Avrupa Yakası dizileriniseyrettikleri, Polis Kolejinde ya da Polis Akademisinde en az bir müzik aletiçalacak kadar müzik eğitimi verilmesini istedikleri, gelecek kuşaklara faydalıolması için, kendi edindikleri ya da başkalarından duydukları ilginç tecrübelerinyazılmasını istedikleri, çocuklarının edebiyatla ilgilenmesini istedikleri, sanata veözellikle de edebiyata ilgi duymalarının hem duyarlılıklarını hem de demokratiktutumlarını artırdığı, lisansüstü eğitim almış olmalarının demokratik tutumlarınıgeliştirdiği yönündedir.Bulgulara dayalı olarak aşağıdaki öneriler sunulmuştur:Polis yöneticilerinin sanatla ve özellikle de edebiyatla ilgilenmeleri teşvikedilmelidir.Polis yöneticilerinin lisansüstü eğitim yapmaları için uygun ortamlarsağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine whether there is a relationshipbetween the level of interest in art and literature and the democratic attitudes ofpolice managers.The research was made using the model of qualified literature review. Theunit of analysis of the research is 688 police managers at various ranks whowork in different provinces of the country.The data needed to analyze the hypotheses of the research was collectedusing two scales developed by the author with the assistance of survey expertsto measure the democratic attitudes and the interest to art and literature ofpolice managersOn collecting the data, an internet-based survey was used. After collectingthe data, the next step was analyzing the data. First of all, all the surveysassumed reliable were coded to the files generated. The significance ofrelationship between the answers given to the questions in the Inquiry Form ofInterest in Art and Literature and several categorical independent variablesusing the scroll-square test of independence was tested. Whether the scoresreceived from the analysis of Inquiry Form of Interest in Art and Literaturedifferentiates according to the different factors of independent variables wastested using t-test and one-way analysis of variance (ANOVA).The findings of statistical analyses indicated that the correlation coefficientof the working conditions and attitudes related to the first factor was found as0.61, and of democratic policing understanding attitude on the set as the secondfactor 0.74. The third correlation coefficient for relevant political issues asattitudes factor was found as 0.48 and the correlation coefficient for legal issuesrelating to attitudes as the fourth factor was found as 0.74The results indicate that there is a significant relationship between ranks,tasks, school of graduation, educational status, work place and interest to artand literature of police managers and their democratic attitudes.The findings indicate that police managers have a strong interest inliterature and cinema, read on social and political matters, watch regularly theseries, ?Kurtlar Vadisi, Avrupa Yakası?, listen Turkish Folk Music and Turkish ArtMusic and are eager to learn playing at least one musical instrument andsupporting the idea that this should be delivered as a course in both PoliceCollege and Police Academy, have a strong interest in keeping diaries totransfer what they experience and learn to future generations, and expect theirchildren to follow art and literature. The results also indicate that policemanagers having a master?s degree assert that their educational status helpincrease their level of democratic sensitivity.Our recommendations based on the research findings are:It should be supported and induced that the police managers be interestedin art and literature.A positive environment for police managers to follow graduate coursesshould be provided.