Bazı lineer operatörlerin hyers-ulam kararlılığı
Hyers-ulam stability of some linear operators
  1. Tez No: 633224
  2. Yazar: GÜLİZAR GÜLENAY ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDULLAH ŞEVLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Banach uzayı, Hyers-Ulam kararlılık, lineer operatörler, Banach spaces, Hyers-Ulam stability, linear operators
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada bazı lineer operatörlerin Hyers-Ulam kararlılığı incelenmiş ve kararlı olan operatörlerin kararlılık sabiti verilmiştir. Önce Hyers-Ulam kararlılığın tanımı ve bir operatörün hangi şartlar altında kararlı olacağına ilişkin koşulları içeren teorem verilmiştir. Sonrasında Hyers-Ulam kararlılığı incelenmiş bazı lineer operatörler verilmiştir. Daha sonrasında Volterra operatörü ve ayrılabilir bir Hilbert uzayında tanımlı sonlu boyutlu bir operatörün Hyers-Ulam kararlılığı incelenmiştir. Ayrıca kararlı olan operatörün de kararlılık sabiti bulunmuştur. Son olarak da, lineer ve sınırlı bir opeatörün Hyers-Ulam kararlılığına ilişkin bir sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Hyers-Ulam stability of some linear operators is considered and stability constant of operators are given. Firstly, the definition of Hyers-Ulam stability and a theorem including the conditions under which an operator will be stable are given. Then, some linear operators with Hyers-Ulam stability are given. And then, the Hyers-Ulam stability of the Volterra operator and a finite dimensional operator defined in a separable Hilbert space were investigated. In addition, stable of the operator's stability constant was obtained. Finally, a conclusion has been reached regarding the Hyers-Ulam stability of a linear and bounded operator.