Müdâyene ayetinin Borçlar Hukuku açısından yorumu
Interpretation of the müdayene verse in terms of the Law of Obligations
- Tez No: 633273
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Müdâyene, Borçlanma, Hukuk, Kâtib-i adl, Şahit, Mudayene, Borrowing, Law, Clerk-i adl, witness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
İnsanların gerek bu dünya gerekse ahiret mutluluğunu hedefleyen Kur'ân-ı Kerim her alanda olduğu gibi ticari ve sosyal hayata dair ilkeler ortaya koymuştur. Bu çalışmada Kur'ân'ın en uzun ayeti olan ve borç ilişkilerini düzenleyen müdayene ayeti incelenmiştir. Ayetteki hükümlerin günümüz Türk Borçlar Hukuku ve ona kaynaklık eden Roma Borçlar Hukuku ile benzer ve farklı yönleri üzerinde durulmuş ve ülkemizde yürürlükte bulunan kanunlar ve uygulamalar ile bazı mukayeseler yapılarak günümüz Türk Borçlar Hukukuna ve sosyal hayattaki uygulamalarına etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmada ayetteki hükümlerin birçok noktada ülkemizde yürürlükte bulunan kanunlarla benzerlik taşıdığı, Kur'ân'ın ticari ve sosyal hayata dair evrensel çözümler getirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Qur'an, which aims at the happiness of people both in this world and in the hereafter, has revealed principles of commercial and social life, as in all fields. In this study, the longest verse of the Qur'an, which regulates debt relations, was examined. The effects of the provisions in the verse on contemporary Turkish law of Obligations and the Roman law of obligations are examined by making some comparisons with the laws and practices that are in force in our country and the current Turkish law of Obligations and their applications in social life. In the study, it was observed that the provisions in the verse are similar to the laws in force in our country at many points, and that the Qur'an brings universal solutions to commercial and social life.