Abdülmecîd bin Şeyh Nasûh bin İsrâil et-Tosyevî'nin İrşâdü't-Tâlibîn fi-Ta'lîmi'l-Müteallimîn'i (inceleme-tenkitli metin)
İrşâdü't-Tâlibîn fi-Ta'lîmi'l-Müteallimîn of Abdülmecîd bin Şeyh Nasûh bin İsrâil et-Tosyevî (examination-critical text)
- Tez No: 633511
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ta'lîmü'l- Müte'allim'in Tercümesi, Abdülmecîd bin Şeyh Nasûh b. İsrâîl Tosyevî, İrşâdü't-Tâlibîn, İmâm Zernûcî, Ta'lîmü'l- Müte'allim, Translate of Ta'lîmü'l- Müte'allim, Abdülmecîd bin Şeyh Nasûh b. İsrâîl Tosyevî, İrşâdü't-Tâlibîn, İmâm Zernûcî, Ta'lîmü'l- Müte'allim
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Neyi ne kadar, nasıl okumak ve öğrenmek gerektiği, bunun için gösterilen çabanın nasıl olması gerektiği ile ilgili öğrenciye rehber olmak, önemli ve büyük bir iştir. Asıl adıyla“Ta'lîmü'l-Müte'allim ”isimli kitap yüzyıllarca bu vazifeyi yerine getirmiş nadide eserlerden biridir.“Ta'lîmü'l-Müte'allim”İmam Zernûcî tarafından 12. yüzyılın başında yazılmıştır. Üzerinde çalıştığımız tercümesi ise yani müellifin verdiği adla“İrşâdü't-Tâlibîn”1556 yılında yazılmıştır. Buna rağmen günümüz ilim taliplilerine eğitim öğretim hakkında bilhassa İslami ilimleri öğrenenler için vereceği çok bilgi vardır. Ta'lîmü'l-Müte'allim'in günümüzde birçok tercümesi vardır. Fakat İrşâdü't-Tâlibîn ilk Türkçe tercümedir. Müellifi Abdülmecîd Şeyh Nasûh b. İsrâîl Tosyevî; tercümeye bazı eklemeler yapmıştır. Asıl eserdeki şiirleri şiir şeklinde tercüme etmiş, esere edebi bir zevk ve nitelik kazandırmıştır. Bu çalışmanın amacı; İrşâdü't-Tâlibîn adlı eseri transkribe edip günümüz insanına ulaştırmak, diğer tercümelerin yanına bir yenisini eklemektir. Bu çalışmanın bölümlerinde, Abdülmecîd Şeyh Nasûh b. İsrâîl Tosyevî'nin Hayatı ve eserleri, İrşâdü't-Tâlibîn adlı eserin özellikleri, metni yer almaktadır. Sonuç itibari ile; İrşâdü't-Tâlibîn adlı eserin aslına uygun olarak çeviriyazısı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is an important and great task that guiding to student about how much, how to read and learn, how much the effort should be. The book, it's principal name is Talimü'l-Müteallim, is one of the rare works that have discharge this task for centuries.“Ta'lîmü'l-Müte'allim”was written by Imam Zernuci in the early 12th century. The translation we were working on,“ İrşadü't-Talibin”(the name given by the author) was written in 1556. Nevertheless, there is a lot of information available for today's sciences learners, especially for Islamic sciences students. Today, Talimü'l-Müteallim have many translations, however İrşadü't-Talibin is first translations. Author Abdulmecid Şeyh Nasuh b. İsrail Tosyevi made some additions to the translation He translated poems in original work as poems, and gave a literary taste and quality to the work. The aim of this study is transcript of the work named İrşadü't-Talibin, to bring it to today's people and add a new one to other translations. In the chapters of this study, there are Abdulmecid İbnü'ş-şeyh Nasuh Bin İsrail Tosyevi's life and works and İrşadü't-Talibin's features and text. As a result; transcription of İrşadü't-Talibin was made faithfully.