Zaman perspektifinin proaktif çalışma davranışı üzerindeki etkisi
The effect of time perspective on proactive work behavior
- Tez No: 633532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Proaktif Davranış, Proaktif Çalışma Davranışı, Proaktivite, Zaman Perspektifi, Proactive Behavior, Proactive Work Behavior, Proactivity, Time Perspective
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada Zaman Perspektifinin Proaktif Çalışma Davranışı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma, Türkiye'de özel sektör ve kamu kurumu çalışanları üzerinde yapılmıştır. Ankete 110'u kadın; 78'i erkek olmak üzere toplam 188 kişi katılmıştır. Araştırmanın anket formu üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, katılımcıların demografik özelliklerini belirleyici sorular sorulmuştur. İkinci aşamada, çalışanların zaman perspektifi eğilimlerini ölçmek amacıyla Zimbardo ve Boyd (1999) tarafından geliştirilen Zimbardo Zaman Perspektifi Envanteri kullanılmıştır. Üçüncü aşamada ise çalışanların proaktif çalışma davranışlarının boyutlarını ortaya çıkarmak amacıyla Parker ve Collins (2010) tarafından geliştirilen Proaktif Çalışma Davranışı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 23 ve AMOS 23 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz verilerini yorumlamak için Güvenilirlik Analizi (Cronbach's Alpha), Korelasyon Testi, Keşfedici Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Proaktif çalışma davranışı ve alt boyutları ile kişilerin yaşamış oldukları zaman perspektifi arasında anlamlı bir ilişki olduğu tahmin edilmiştir. Araştırma sonuçları tahminlerin doğruluğunu ortaya koymuştur. Çalışanların içinde bulundukları zaman perspektifi ile proaktif çalışma davranışları arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has investigated the effect of Time Perspective on Proactive Work Behavior. 110 women, 78 men, a total of 118 employees of public and private sectors in Turkey participated in the survey. The questionnaire of the research is composed of three stages. In the first stage, some questions were asked to determine the demographic characteristics of the participants. In the second stage, Zimbardo Time Perspective Inventory developed by Zimbardo and Boyd (1999) was used to measure time perspective tendencies of the employees. In the third stage, Proactive Work Behavior Scale developed by Parker and Collins (2010) was used to reveal the dimensions of employees' proactive work behavior. Research data were analysed using SPSS 23 and AMOS 23 programs. Cronbach's Alpha, Correlation Test, Exploratory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis were used to interpret the data. It was hypothesized that proactive work behavior and sub-dimensions associated significantly with the time perspective of people in. The results of the research verified the hypotheses. It was observed that the proactive work behaviors show a significant association with the time perspective of employees.