Çalışanların benlik durumları ile yaratıcı davranış düzeyleri arasındaki ilişki: Gümrük çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between employees' ego states and creative behavior levels: A research on customs officials
- Tez No: 633533
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ego Durumları, Yaratıcılık, Transaksiyonel Analiz, Ego States, Creativity, Transactional Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırmanın amacı, çalışanların benlik durumları ile yaratıcı davranış düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma, gümrük çalışanları üzerinde yapılmıştır. Çalışmada, nicel araştırma yöntemi kullanılarak bulgular elde edilmiştir. Veri analizi SPSS 23 ve AMOS 23 istatistik paket programları kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul Avrupa ve Asya yakalarında bulunan gümrük çalışanları olan 73'ü kadın ve 95'i erkek olmak üzere 168 kişi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Balay (2010) tarafından geliştirilen 16 sorudan oluşan“Bireysel Yaratıcılık Ölçeği”, Carmeli & Schaubroeck (2007) tarafından geliştirilen 9 sorudan oluşan“Yaratıcı İşe Katılım Ölçeği”ve son olarak Berne (1964) tarafından geliştirilip Arı (1989) tarafından dilimize uyarlanan“Ego (Ben) Durumları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularının paylaşılmasında ilk olarak verilerin frekans ve yüzde dağılımına yer verilmiştir. Ölçeklerin güvenilirliklerini ve faktör yapılarını ölçmek için faktör analizi yapılmış ve“Cronbach α Katsayısı”hesaplanmıştır. Ölçeklerin ne kadar uyumlu olduklarını tespit edebilmek için uyum indeks sonuçlarına yer verilmiştir. Son olarak çalışmanın analizini, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon, regresyon, anova, T Testi ve Tukey testi oluşturmaktadır. Yapılan analizler sonucunda ego durumları ile bireysel yaratıcılık ve yaratıcı işe katılım değişkenleri arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca ego durumlarının bireysel yaratıcılık ve yaratıcı işe katılımı anlamlı düzeyde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the ego states and creative behaviour levels of the employees. This study was conducted on customs employees. In the study, findings were obtained using a quantitative research method. Research data were analysed using SPSS 23 and AMOS 23 programs. 73 women, 95 men, a total of 168 customs employees who live in Europian and Asian side, Istanbul participated in the survey. For collecting the data we used“Individual Creativity Scale”consisting of 16 questions developed by Balay (2010),“Creative Participation Scale”consisting of 9 questions developed by Carmeli and Schaubroeck (2007) and“Ego (I) States Scale”developed by Berne (1964) and adapted to our culture by Arı (1989). For depicting the findings of the research, firstly, the frequency and percentage distribution of the data were included. Factor analysis was used to measure the reliability and factor structures of the scales and“Cronbach α Coefficient”was calculated. The fit index results are included in order to determine how compatible the scales are. Lastly, the analysis of the study consists of Descriptive Statistics, Correlation, Regression, ANOVA, T-Test and Tukey test. The results of the study demonstrate significant relationships between ego states, individual creativity and creative work involvement. It was also concluded ego states have significant effects on individual creativity and creative work involvement.