Üniversite öğrencilerinin kişisel gelişim yönelimi ve kariyer adanmışlığı arasındaki ilişkide gelecek zaman perspektifinin düzenleyici rolü
The moderation role of future time perspective in the relationship between university students' personal growth initiative and career engagement
- Tez No: 933049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kariyer adanmışlığı, proaktif kariyer davranışları, kişisel gelişim yönelimi, gelecek zaman perspektifi, Career engagement, proactive career behaviors, personal growth initiative, future time perspective
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin kişisel gelişim yönelimi ile kariyer adanmışlığı arasındaki ilişkide gelecek zaman perspektifinin düzenleyici rolü olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Çukurova Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören 342 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veriler Kişisel Bilgi Formu, Kişisel Gelişim Yönelimi Ölçeği II, Gelecek Zaman Perspektifi Ölçeği, Kariyer Adanmışlık Ölçeği ile elde edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde pearson momentler çarpım kolerasyonu, ilişkisiz (bağımsız) örneklemler için t-testi, doğrusal regresyon analizi ve Procress Makro yazılımı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kişisel gelişim yönelimi ölçeği puanları ve gelecek zaman perspektifi ölçeği puanları ile kariyer adanmışlığı puanları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda üniversite öğrencilerinin kişisel gelişim yönelimi ölçeği puanları ve gelecek zaman perspektifi ölçeği puanlarının kariyer adanmışlığı ölçeği puanları üzerinde anlamlı şekilde yordayıcı güce sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Üniversite öğrencilerinin kişisel gelişim yönelimi ile kariyer adanmışlığı arasındaki ilişkide gelecek zaman perspektinin düzenleyici rolünün anlamlı düzeyde olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, literatür çerçevesinde tartışılmış ve gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the moderation role of future time perspective in the relationship between university students' personal growth initiative and career engagement. The study grup of the research consist of 342 students studying at various departments at Çukurova University in the academic year of 2023-2024. Within the scope of the research, the data were obtained with the Personal Information Form, Personal Growth Initiative Scale II, Future Time Perspective Scale and Career Engagement Scale. In the analysis of the data, Pearson's correlation, t-Test for Independent Samples, Regression Analysis and Procress Macro method were used. According the research results, it was found that there were positive significant relationships between personal growth initiative, future time perspective and career engagement.The findings of the regression analysis concluded that the personal growth initiative and future time perspective have a significant predictive effect on career engagement. It was found that the moderating role of future time perspective in the relationship between personal growth initiative and career engagement of university students was not at a significant level. The results were discussed within the framework of the relevant literature and suggestions were provided.