The impact of e-commerce on international trade: Case of Turkey
Uluslararası ticarete e-ticaret etkisi: Türkiye örneği
- Tez No: 633544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELHA ALTINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: elektronik-ticaret, e-ticaret, uluslararası ticaret, uluslarası, internet, Türkiye ekonomisi, E-commerce, International trade, Economy, Internet, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye ile ilgili örnek olay incelemesiyle elektronik ticaretin uluslararası ticaret üzerindeki etkisini araştırmaktır. E-ticaret, tüm ülkelere ekonomi faydalar sunar. Yararları büyük olasılıkla gelişmiş ülkelerde kısa vadede yoğunlaşacak, ancak gelişmekte olan ülkelerde uzun vadede daha fazla fayda sağlayacak. Hem kendi hem de yabancı ülkede elektronik ticaretin uygulanması, başlangıçta kurumsal kazancı olumsuz etkileyecektir, ancak belirli bir ilerlemeden sonra, kurumsal kârların hızlı bir şekilde büyümesini teşvik edecektir. Bu yazıda ele alınan teoriler, ticarete, yönetimlere ve ekonomiye uluslararası ticareti daha iyi anlamada ve ayrıca uluslararası ticareti yönetmeyi, düzenlemeyi ve teşvik etmeyi daha iyi anlamaya yardımcı olan teorilerdir. Bu araştırmada elektronik ticaretin, Türkiye'de ihracatı artıracağı hipotezi ortaya konmuştur. Araştırma yöntemi olarak, literatür taraması yapılmıştır. Ardından, Dünya dış ticaret istatistikleri incelenmiştir. Elektronik ticaretin gelişmiş ekonomilerdeki etkisi, dış ticaret hacmindeki artışları değerlendirilmiştir. Uzun yıllardır, cari işlemler açığı veren Türk ekonomisinde 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedeflenmektedir. Bu da ihracatın çok daha fazla artması gerektiğini ifade etmektedir. Elektronik ticaretin artması hem yurtiçi ticaretin hem de ihracatın artmasına sebep olmaktadır. Bu araştırmada, elektronik ticaretin, Türk dış ticaretinin de artacağına hipotezine dayanmaktadır. Araştırmada, literatur taraması ve istatistiki verilerin analizi ile elektronik ticaretin, Türk dış ticaretine etkisi ölçülecektir Araştırmada sadece dış ticaretin değil, değer zincirindeki artışlara bağlı olarak, ülke ekonomisinde de istihdam da ve büyüme de artış beklenmektedir. İnternet ortamında yeni uluslararası ticaret fırsatları yarattı. Ancak, e-ticaret yapan yolun şüphesiz ya da korkusuzca döşenmesi için güvenlik garantisi olmalıdır. Şirketler ve bireyler arasında iletişim ve iş yapma ve ticaret yapma şekli, alıcılar ve satıcılar arasındaki coğrafi mesafe azaldıkça değişmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present paper is to investigate the impact of electronic commerce on international trade with the case studying of Turkey. E-commerce offers economy-wide benefits to all countries. The benefits are probably to be concentrated in developed countries in the short run, but developing countries will have more to benefit in the long run. Applying electronic commerce in both own and foreign country will affect corporate profits badly in the beginning, but after a certain step of progress, it will promote the rapid growth of corporate profits. The theories covered in this paper are simply those theories which have helped business, governments, and economics to better understand international trade and also to better understand how to manage, regulate, and promote international trade. Turkey has to achieve current account balances in balance of payment where suffers from large deficits for a long time. In this research, the based on international trade theories and development and growth theories of innovation, the electronic commerce is considered as one of the key stimuluses to increase export in Turkish economy. In Turkey, following January 24 the 1980 decisions, trade liberalization policies have been supported by Customs Unions with the European Union. All these were steps of export led growth policies, currently, Turkish economy has target of raising export to USD $ 500 billion from USD $ 150 billions of 2017. E-commerce would offer one of the opportunities in raising exports. In developed economies, it is already measured how e- commerce increase international trade. New opportunities for international trade have created throughout internet. Turkish Customs offices already adopted the related legislation to facilitate e- commerce. But, there should be security warranty to pave the road doing e-commerce without doubt or fear. The way of communicating or doing business and trade between companies and individuals has changed as the geographical distance decreased between buyers and sellers.