Bazı turunçgil anaçlarının klemantin nules mandarin çeşidinde bitki besin elementi düzeyine etkileri
Effect of various citrus rootstocks on plant nutrition elements of clementine nules mandarin varieties
- Tez No: 633604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil, anaç, bitki besin elementi, mandarin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, 10 farklı turunçgil anaçlarının Klemantin nules mandarin çeşidinin bitki besin elementi düzeyleri üzerine etkileri 2017, 2018 ve 2019 yıllarında üç yıl süreyle incelenmiştir. Anaçlarbitki besin elementi üzerine önemli etkilerde bulunmuşlardır. Azot içeriği en yüksek FAO-SRA, C-35 ve FA 5 anaçlarından elde edilmiştir. Carrizo ve Fhlorag 1 anaçları en yüksek Fosfor içeriğine sahip anaçlar olarak tespit edilmiştir. Fhlorag 1 anacı en yüksek potasyum ve demir içeriğine sahip anaç olmuştur. Tuzcu 891 anacı ise kalsiyum ve magnezyum içerikleri bakımından en yüksek değerleri vermiştir. Çinko içeriği en yüksek Volkameriana anacından, mangan en yüksek FA 5 anacından, bakır ise en yüksek FA 517 ve Carrizo sitranjından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of 10 citrus rootstocks on the nutrient levels of the Clemenules clementine mandarin variety were investigated for three consecutive years in 2017,2018 and 2019. Rootstocks significantly effected plant nutrition elements concentrations. The highest nitrogen concentrations were determined in the leaves of Nules clementine grafted on FAO-SRA, C-35 citrange and FA5 rootstocks. The highest phosphorus concentrations were obtained from leaves on Carrizo citrange and Fhlorag 1 rootstocks. Leaves grafted on Fhlorag 1 had the highest potassium and iron concentrations. Calcium and magnesium concentrations were the highest in leaves grafted on Tuzcu 891 sour orange. The highest zinc concentration was determined in the leaves grafted on Volkameriana, the highest manganase on FA5 and the highest cupper concentrations were determined in the leaves of trees grafted on FA517 and Carrizo rootstocks. Key Word:Citrus, rootstok, nutrition element, mandarin