Bazı turunçgil anaçlarının rio red altıntop çeşidinde verim, bitki gelişimi ve pomolojik özellikler üzerine etkileri
Effects of rootstocks on fruit yield plant development and pomological traits of rio red grapefruit variety
- Tez No: 633605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Rio Red, Anaç, Verim, Kalite, Pomoloji
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, 10 farklı turunçgil anacının Rio Red altıntop çeşidinin verim ve meyve kalite özellikleri üzerine etkileri 2018 ve 2019 yıllarında iki yıl süreyle incelenmiş ve bölgeye Rio Red altıntop çeşidi için en uygun anaç veya anaçların belirlenmesi amaçlanmıştır. Anaçların Rio Red çeşidinin meyve verimi ve pomolojik özellikleri üzerine önemli etkide bulundukları saptanmıştır. Rio Red altıntopunda Volkameriana, Carrizo sitranjı ve Swingle sitrumelo 4475 anaçları en yüksek verimi sağlarken; FA 517 anacı en düşük verimi göstermiştir. Pomolojik özellikler bakımından en ağır meyveler Volkameriana, Tuzcu 891, FA 5 ve FA 517 anaçlarında bulunurken; en hafif meyveler FAO-SRA anacında görülmüştür. Meyve genişliği en fazla olan meyveler Volkameriana, FA 517 ve Tuzcu anaçlarında iken; çapı en küçük meyveler Flhorag 1 anacında saptanmıştır. Carrizo sitranjı ve FA 517 anaçları meyve kalitesini olumlu yönde etkilerken; Flhorag 1 anacının meyve kalitesini düşürdüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of 10 different citrus rootstocks on fruit yield and fruit quality of 'Rio Red' grapefruit variety were investigated for two years in 2018 and 2019. It was also aimed to determine the most suitable rootstock for Rio Red grapfruit variety in this region. Rootstocks had significant influences of fruit yield and pomological traits of Rio Red variety. Fruit yield of Rio Red was the highest on Volkameriana, Carrizo citrange and Swingle citrumelo 4475 whereas trees grafted on FA517 had the lowest fruit weight. Fruits harvested from trees grafted on Volkameriana, Tuzcu 891, FA5 and FA517 had the highest fruit weight whereas fruit weight was the lowest in fruits sampled from FAO-SRA rootstock. Fruit diameter of samples harvested from trees on Volkameriana, FA517 and Tuzcu 891 were the highest. On the contrary, the lowest fruit weight was determined from trees grafted on Flhorag 1. According to the results of the present study, possitive effects of Carrizo citrange and FA 517 on fruit quality were determined whereas Flhorag 1 reduced the quality of Rio Red grapefruit variety. Key Word: Citrus, Rio Red, Rootstock, Yield, Quality, Pomology