High temperature thermal energy storage in packed bed - Case study in food industry
Yüksek sıcaklıkta dolgulu yatakta termal enerji depolama – Gıda endüstrisi örnek uygulama
  1. Tez No: 633617
  2. Yazar: BURCU KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİME ÖMÜR PAKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Termal enerji depolama, Duyulur ısı depolama malzemeleri, Güneş enerjisi endüstriyel uygulamaları, Dolgulu yatak, İnşaat atıkları, Thermal energy storage, Sensible thermal energy storage materials, Solar heat industrial applications, Packed-bed, Demolition waste
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Termal enerji depolama (TED) endüstriyel uygulamalarda güneş enerjisinin verimliliğini artıran temel bir teknolojidir. Bu çalışmada, laboratuvar ölçekli dolgulu yatak TED sistemi kurulmuş ve 200 °C'nin altındaki endüstriyel güneş enerjisi uygulamalarındaki performansını analiz etmek için yıkıntı atıklarından yeni, sürdürülebilir ve düşük maliyetli depolama malzemeleri geliştirilmiştir. Sonuçlar yıkıntı atıklarından geliştirilen depolama malzemesinin uygun termal ve mekanik özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. 750 °C'ye kadar endüstriyel güneş enerji uygulamalarında düşük maliyetli depolama malzemesi olarak önerilmektedir. Yeni geliştirilen depolama malzemelerinin kullanıldığı TED sistemiyle, literatürdeki benzer çalışmalardan 10% daha yüksek olacak şekilde 67%'ye ulaşan verim elde edilmiştir. Sistem, gıda endüstrisinde güneş enerjisi ile beraber entegre edildiğinde yaklaşık 40% verim sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Thermal energy storage (TES) is a key technology to increase efficiency of solar energy in industrial applications. In this study, laboratory scale packed-bed TES system was built and new sustainable and low cost sensible thermal energy storage materials (STESMs) based on demolition wastes (DW) were developed to analyze its performance in industrial solar applications below 200°C. The results showed that STESM developed from DW has good thermal and mechanical properties. It is recommended as a potential low‐cost STESM for industrial solar applications up to 750°C. The lab-scale packed-bed filled with new STESMs attained 67% energy efficiency at optimum operating conditions, that is 10% higher than similar studies in literature. The scaled up TES system integrated with solar plant in food industries can provide approximately 40% saving in fossil fuel consumption.