Aspir çeşitlerinde (Carthamus tinctorius L.) farklı ekim sıklıklarının verim ve kalite üzerine etkisi
The effect of different sowing densities on yield and quality of safflower varieties (Carthamus tinctorius L.)
  1. Tez No: 633616
  2. Yazar: İZZET BOZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN İLBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aspir, sıra arası, tohum verimi, yağ verimi, yağ içeriği, verim unsurları, Safflower, row spacing, seed yield, oil yield, oil content, yield components
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, aspir çeşitlerinde (Carthamus tinctorius L.) farklı ekim sıklıklarının verim ve kalite üzerine etkisi belirlemek amacıyla Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme arazisinde 2019 yılı vejetasyon döneminde (Nisan-Ağustos) yürütülmüştür.“Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller”deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulan bu çalışmada, Dinçer, Asol, Göktürk, Yenice, Remzibey, Linas ve Balcı olmak üzere 7 aspir çeşidi ve 3 farklı sıra arası (20, 30 ve 40 cm) mesafe yer almıştır. Araştırmada aspir çeşitleri ve sıra arası mesafeye göre ilk çiçeklenme süresi 79.75-85.25 gün, bitki boyu 52.7-87.17 cm, ilk dal yüksekliği 29.35-59.40 cm, dal sayısı 4.27-5.45 adet/bitki, tabla sayısı 5.0-7.4 adet/bitki, tabla çapı 16.76-19.56 mm, tabla ağırlığı 1.65-2.36 g, tabladaki tohum sayısı 17.13-29.96 adet, bin tane ağırlığı 34.65-42.49 g, tohum verimi 56.50-122.87 kg/da, tohumdaki yağ oranı %24.64-37.10 ve yağ verimi 16.73-38.68 kg/da arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tohum verimi bakımından en yüksek ortalama değerlerin alındığı Dinçer çeşidi ve 20 cm sıra arası mesafe uygulaması; yağ verimi bakımından ise en yüksek ortalama değerlerin alındığı Linas çeşidi ve 20 cm sıra arası mesafe uygulamasının Kayseri koşullarında aspir üretimi için daha uygun olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in Erciyes University Agricultural Research and Application Center trial area in 2019 vegetation period (April-August) in order to determine the effect of different sowing densities on yield and quality in safflower cultivars (Carthamus tinctorius L.). The research, was conducted in“The Randomized Complete Block Design”with 4 replication, included 3 different row spacing and 7 safflower varieties: Dinçer, Asol, Göktürk, Yenice, Remzibey, Linas and Balcı. According to safflower varieties and row spacing, the first flowering period is 79.75-85.24 days, plant length is 52.7-87.17 cm, the first branch height is 29.35-59.40 cm, number of side branches per plant is 4.27-5.45, number of heads per plant is 5.0-7.4, diameter of head 16.76-19.56 mm, weight of head in plant 1.65-2.36 g, number of seeds per head 17.13-29.96 pieces, 1000 seed weight 34.65-42.49 g, seed yield 56.50-122.87 kg / da, oil rate in seed 24.64-37.10% and oil yield was determined to vary between 16.73-38.68 kg/da. According to the results of the research, it can be said that in 20 cm row spacing application, Dinçer variety from which was taken the highest average seed yield , and Linas variety from which was taken the highest average oil yield are more suitable cultivars for sufflower production in Kayseri conditions.