Heliothis (Yeşilkurt) (Lepidoptera: Noctuidae) türlerinin viral patojenlerinin araştırılması
Investigation of viral pathogens of heliothis (Cottonbollworm) (Lepidoptera: Noctuidae) species
- Tez No: 633752
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİHNİ DEMİRBAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Ziraat, Biology, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yeşilkurt, bakülovirüs, biyopestisit, yağ formülasyonu, genom analizi, Cotton bollworm, baculovirus, biopesticide, oil formulation, genome analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
(Helicoverpa/Heliothis sp., Lepidoptera: Noctuidae) türleri dünyanın her yerinde kozmopolit olarak bulunan polifag tarım zararlılarıdır. Yeşilkurtlarla mikrobiyal mücadele amacıyla planlanan bu tez çalışmasında, 5 nükleopolihedrovirüs (NPV) izolatı tespit edildi, tanımlandı ve virülansları belirlendi. En etkili olan izolattan biyopestisit geliştirildi. İzolatların inklüzyon cisimciklerinin boyutlarının 0.73 - 2.26 m arasında, nükleokapsit boyutlarının ise 146 × 34 nm ile 279 × 56 nm arasında olduğu belirlendi. Filogenetik analizlerde, izolatların Helicoverpa armigera NPV (HearNPV) Çin izolatına yakın olduğu görüldü. Biyotestler sonucunda, HearNPV-TR izolatının tüm türlerde %80'in üzerinde ölüm gösterdiği belirlendi. Biyopestisit olarak geliştirilmesine karar verilen HearNPV-TR izolatının genomunun 130.691 baz çifti olduğu belirlendi. Genomda bulunan homolog tekrar bölgelerinin (hr3 ve hr5) ve bakülovirüs tekrar genlerinin (bro-a) literatürdeki Helicoverpa/Heliothis NPV genomlarından farklı olduğu görüldü. HearNPV-TR formülasyonunun üçüncü dönem H. armigera larvaları üzerinde LC50 değeri, 1.9 × 104 olarak hesaplandı. Bu çalışma ile ülkemizdeki Helicoverpa/Heliothis türlerinden bakülovirüs izolasyonları gerçekleştirildi ve tüm özellikleriyle tanımlanan HearNPV-TR izolatından Helicoverpa/Heliothis türlerinin biyokontrolleri amacıyla etkili ve yerel bir mikrobiyal mücadele etmeni ilk defa geliştirildi.
Özet (Çeviri)
The cotton bollworm (Helicoverpa/Heliothis sp., Lepidoptera: Noctuidae) species are found cosmopolitan all over the world. In this thesis study, aimed to develop a microbial biocontrol system for cotton bollworms, 5 nucleopolyhedrovirus (NPV) isolates were identified and their virulence were determined. The biopesticide was developed from the most effective isolate. The sizes of the inclusion bodies of the isolates were determined between 0.73 - 2.26 m, and the nucleocapsid dimensions were between 146 × 34 nm and 279 × 56 nm. In phylogenetic analysis, it was observed that the isolates were more close to the Helicoverpa armigera NPV (HearNPV) Chinese isolate. As a result of biotests, over 80% mortality with HearNPV-TR isolate was determined against all species. The genome of the HearNPV-TR, which was decided to be developed as a biopesticide, was found to be 130,691 base pairs. The homologous repeat regions (hr3 and hr5) and baculovirus repeat genes (bro-a) in the genome were found to be different than Helicoverpa/Heliothis NPV genomes in the literature. LC50 value of the HearNPV-TR formulation on third instar H. armigera larvae was calculated as 1.9 × 104. In this study, baculovirus isolations from Helicoverpa/Heliothis species in our country were performed, they were identified in detail and a microbial insecticide was developed from HearNPV-TR isolate for the control of Helicoverpa/Heliothis species.