Heliothis armigera Hhubn.) (Lepidoptera: Noctuidae)'nin değişik populasyonlarının bazı insektisistlere karşı duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar
Determination of the susceptibility levels of Heliothis armigera (Hubn.)(Lepidoptera: Noctuidae) populations to some insecticides
- Tez No: 104466
- Danışmanlar: PROF. DR. M. OKTAY GÜRKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Heliolhis armigera, cotton bollworm, insecticide resistance, insecticides, enzyme activities
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, pamuğun önemli zararlılarından biri olan Heliothis armigera (Hubn.)'nın hassas (İsrail), Adana, Hatay ve Antalya illerindeki pamuk tarlalarından toplanan populasyonlanmn, bazı insektisitlere karşı duyarlılık düzeylerini biyoassay ve biyokimyasal yöntemlerle belirlemek amacıyla yapılmıştır. H. armigera'mn İsrail (hassas), Adana, Hatay ve Antalya populasyonlannda, topikal bioassay yöntemi kullanılarak endosulfan, profenofos, methomyl, tralomethrin ve lambda-cyhalothrin'in LDj0 değerleri belirlenmiştir. İnsektisitlerin hepsi için, tarla populasyonlanmn LD30 düzeyinde dayanıklılık oranlan tespit edilmiştir. Biyokimyasal analizlerde, H. armigera populasyonlanmn genel esteraz, glutatyon S- transferaz (GST) ve asetilkolinesteraz (AChE) enzimlerinin aktiviteleri belirlenmiştir. Adana ve Hatay populasyonun genel esteraz enzim aktivitesi hassas populasyonun genel esteraz aktivitesinden daha düşük bulunmuştur. Antalya populasyonunun genel esteraz enzim aktivitesi ise hassas populasyonunkine benzer bulunmuştur. GST ve AChE enzim aktivitesi açısından tarla populasyonlan ile hassas populasyon arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. ANAHTAR KELİMELER : Heliothis armigera, Yeşilkurt, pamuk, insektisit dayanıklılığı, insektisit, enzim aktiviteleri.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate susceptibility levels of Heliolhis armigera (Hubn.) strains collected from cotton fields in Adana, Hatay, and Antalya to some insecticides hy using bioassay and biochemical methods. In all H. armigera strains, LD50 values of endosulfan, profenofos, methomyl, tralomethrin and lambda-cyhalothrin were determined by using topical bioassay method. Resistance ratios of field strains were determined at LDjo levels for all insecticides. The activities of general esterase, glutathione S-transferase (GST), and acetylcholinesterase (AChE) enzymes were determined for all strains by biochemical analyses. Adana and Hatay strains had lower general esterase enzyme activities than that of susceptible strain. General esterase enzyme activity in Antalya strain was found to be similar to susceptible strain. GST and AChE enzyme activities of field strains and susceptible strain were found to be similar.