Yerel yönetimlerde sürdürülebilir kurumsal yönetim yaklaşımı
Corporate sustainability approach for local governments
- Tez No: 633799
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yerel Yönetim, Kurumsal Yönetim, Corporate Sustainability, Local Government, Corporate Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Rekabetin şiddetlendiği günümüzde özel sektördeki işletmelerin faaliyetlerini devam ettirebilmesi için maliyetlerini azaltması ve karlarını arttırması önem arz etmektedir. Bunun yanında rakiplerinden farklı kılacak ürün ve yönetim yetkinliğine de sahip olması gerekmektedir. Özel sektördeki bu değişim kamu kurumlarında da ekonomik, etkili ve verimli kamu yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Aynı şekilde vatandaşların yaşam kalitelerini arttırmak için çalışan kamu kurumu olan yerel yönetimler de kıt kaynaklarla maksimumum faydayı saylayacak hizmetleri üretmesi beklenmektedir. Değişen müşteri davranışları ve öncelikleri özel işletmeler gibi yerel yönetimleri de yakından ilgilendirmektedir. Yerel yönetimlerde müşteri vatandaştır. Müşteri odaklılık anlayışıyla yerel yönetimlerin vatandaşı tanıması, sürekli iletişimde olup bilgi vermesi, onu ikna etmesi ve sürekli kendini hatırlatması gerekmektedir. Faaliyetlerini gerçekleştirirken vatandaşın açığa çıkmamış ihtiyaçlarını dahi öngörmesi elzemdir. Yerel yönetimde görev alan liderlerden de vizyoner olmaları, yaptıklarının yıkılmayacak şekilde yapmaları, kaynaklarını verimli kullanması, faaliyetlerini etkin yönetmeleri şarttır. Buradan hareketle bu araştırmanın ana konusu yerel yönetimler için modern yönetim tekniklerini de kapsayan bütünsel bir yaklaşımı içeren bir sürdürülebilir kurumsal yönetim modeli önerisi getirmektir. Çalışma nitel bir araştırma olup, durum çalışması deseni kullanılarak yapılmıştır. Tüm yerel yönetimlere model olacak bu çalışma için Türkiye'deki büyükşehir belediyelerinden bir tanesinde amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenen 24 üst düzey yönetici ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak literatür taraması ve uzmanların görüşleri alınarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilerek ortaya çıkan temalar altında özetlenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, it is important for enterprises in the private sector to reduce their costs and increase their profits in order to sustain their activities. Moreover, it is expected to have product and management competence that will make it different from its competitors. This change in the private sector has also inspired the understanding of economic, effective and efficient public administration in public institutions. Likewise, local governments, which are public institutions striving to increase the quality of life of citizens, are expected to adopt an effective to produce services that will count the maximum benefit with limited resources. Changing customer behavior and priorities are closely are in interest of local governments, such as private enterprises. For local governments, the customer is citizen. With understanding of customer orientation, local authorities should recognize the citizen, communicate constantly, convince citizen and keep remind them. It is essential for the authority to foresee even the potential needs of citizen throughout their activities. The leaders in the local government are expected to be visionaries, to do what they do in a non-destructive manner, to ensure their continuity, to use their resources efficiently and they must manage their activities effectively. Hence, the main theme of this research is to offer a corporate sustainability model for local governments, which is based on a holistic approach including modern management techniques. The study is a qualitative research, using a pattern of status. For this study that will be a model for all local governments, semi-structured interviews were conducted with 24 senior managers working for any of metropolitan municipalities in Turkey, selection determined by purposive sampling method. As a data collection tool, semi-structured interview forms developed by the researcher were used for the iterative survey and the opinions of the experts. The data obtained were analyzed by descriptive analysis method and summarized and interpreted.