Examining the effects of intergroup contact stories on the perceptions of Turkish and Syrian primary school students about intergroup friendship
Derslerde kullanılan gruplar arası temas konulu öykülerin; Türk ve Suriyeli ilkokul öğrencilerinin, gruplararası arkadaşlık ilişkilerine yönelik algılarına etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 633801
  2. Yazar: MUSTAFA TERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gruplararası Temas, Gruplararası Arkadaşlık, Dolaylı Temas, Intergroup Contact, Crossgroup Friendship, Indirect Contact
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı, aynı sınıflarda birlikte eğitim gören farklı sosyal ve kültürel kimliklere sahip Türkiyeli ve suriyeli ilkokul öğrencilerine sınıf ortamında uygulanacak eğitsel bir çalışmanın etkilerini incelemektir. Çalışma yarı deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada iki deney grubu ve iki kontrol grubu bulunmaktadır. Çalışmada kullanılmak üzere gruplar arası arkadaşlıklara odaklanmış altı hikaye geliştirilmiştir. Geliştirilen hikayeler deney grubuna ait iki farklı sınıfta altı hafta boyunca 1'er saat olmak üzere toplamda 6 saat uygulanmıştır. İki sınıfta toplam 62 öğrenci bulunmaktadır. Daha sonra hem hikayelerin işlendiği iki sınıfta hem de kontrol grubu olarak alınan iki sınıfta odak grup görüşmesi yapılarak nitel veriler toplanmıştır. İlaveten öyküler işlenirken öğrencilerin doldurdukları çalışma yapraklarından da nitel veriler toplanmıştır. Çalışmada odak grup görüşmeleri ile deney grubuna ait öğrencilerden toplanan dokümanlardan elde edilen nitel veriler tematik analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda deney ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of an educational study applied to Turkish and Syrian elementary students with different social and cultural identities who are studying together in the same class. The study was carried out using a quasi-experimental design. There are two experimental groups and two control groups in the study. Six stories focused on cross-group friendships were developed for use in the study. The stories developed were applied in two different classes belonging to the experimental group for a total of 6 hours, one hour for six weeks. There are a total of sixty-two students in the two classes. Qualitative data were collected by conducting focus group discussions in both classes where stories were processed and in two classes taken as control groups. In addition, qualitative data were collected from the worksheets that students filled out while the story study was being conducted. In the study, qualitative data obtained through focus group interviews and qualitative data obtained from the documents collected from students belonging to the experimental group were analyzed using thematic analysis techniques. As a result of the study, significant differences were found between the experimental and control groups.