Mühendislik tasarım süreci etkinliklerinin sınıf öğretmen adaylarının Fen Teknoloji Mühendislik Matematik (FeTeMM) farkındalıklarına ve mühendis algılarına etkisi
The effect of classroom teacher candidates for engineering design process activities on Science Technology Engineering Mathematics (STEM) awareness and engineer perceptions
  1. Tez No: 633806
  2. Yazar: ELİF ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KOYUNLU ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmen Adayları, FeTeMM Farkındalığı, Mühendis Algısı, Mühendislik Tasarım Süreci, Prospective Classroom Teachers, STEM Awareness, Engineer Perceptions, Engineering Design Process
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı FeTeMM uygulama yollarından biri olan Mühendislik Tasarım Süreci (MTS) etkinlikleri ile sınıf öğretmeni adaylarının FeTeMM farkındalıklarını ve mühendislik algılarını geliştirmek, uygulama sonucunda sınıf öğretmen adaylarının etkinlikler ile ilgili görüşlerini almaktır. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı, güz döneminde gerçekleştirilen bu çalışma karma model olarak desenlenmiştir. Araştırmaya Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir üniversitenin sınıf eğitimi anabilim dalı programı 2. sınıfta öğrenim gören 39 öğretmen adayı (28 kız, 11 erkek) katılmıştır. Araştırmanın uygulanması ve verilerin toplanması Fen ve Teknoloji Laboratuvarı I dersi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel ve nitel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak“FeTeMM Farkındalık Ölçeği (FFÖ)”ve“Bir Mühendis Çiz Testi (BMÇT)”kullanılmıştır. Ayrıca uygulama bitiminde öğrencilerin uygulamaya yönelik yazılı görüşleri alınmıştır. Toplamda 9 hafta süren uygulama sürecinde 7 adet MTS etkinliği yapılmıştır. Nicel veriler Statistical Package for Social Sciences(SPSS) programında ve nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Sonuç olarak öğretmen adaylarının toplam FeTeMM farkındalık puanları ile FeTeMM'in Öğrenciye Yönelik Etkisi, Derse Yönelik Etkisi ve Öğretmene Yönelik Etkisi alt boyutlarında pozitif yönde bir değişim görülmüştür. BMÇT son uygulamasında kadın mühendis çizen öğretmen adaylarının sayısında bir artış görülmüştür. Ayrıca BMÇT son uygulamasında mühendislerin sahip olması gereken özellikler konusunda öğretmen adayları daha fazla görüş bildirmişlerdir. Araştırma sonuçları eğitimcilere ve araştırmacılara yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of the current research was to improve the STEM awareness and engineering perceptions of pre-service teachers through activities related to the Engineering Design Process (EDP), one of the STEM applications, and to elicit the views of prospective classroom teachers about these activities. This study was designed as a mixed model and implemented in the autumn term of the 2018-2019 academic year. The participants of the study consisted of 39 prospective teachers (28 female, 11 male) attending the second year of a classroom teaching program in a university located in the Central Anatolian Region in Turkey. The research was carried out and data was collected within the scope of the Science and Technology Laboratory I course using quantitative and qualitative data collection techniques, namely STEM Awareness Scale (SAS) and Draw an Engineer Test (DAET). In addition, at the end of the implementation, the students were asked to offer an opinion regarding the activities that were performed. The application took a total of 9 weeks and covered 7 activities related to EDP. The quantitative data was analyzed by Statistical Package for Social Sciences (SPSS) and the qualitative data by content analysis. On completion of the implementation, a positive change was observed in the prospective total STEM awareness scores and the subscores in STEM's effect on the students, the course and the teacher. Furthermore, in the post-test DAET, there was an increase in the number of pre-service teachers who drew female engineers. In addition, in the last DAET, the participants offered more views concerning the characteristics that an engineer should possess. The results of this research will guide educators and researchers.