Katılım bankalarında çalışan kadın personellerin cam tavan algılarının belirlenmesi
Determination of glass ceiling perceptions of female personel working in participation banks
  1. Tez No: 633805
  2. Yazar: BÜŞRA TELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan, Katılım Bankacılığı, Kadın İşgücü, Glass Ceiling, Participation Banking, Women Employment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Katılım Bankacılığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Katılım Bankacılığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Cam Tavan Sendromu, kadınların üst kademe yönetim pozisyonlarına ulaşmasını engelleyici davranışsal ve kurumsal önyargılardan kaynaklanan, görünmez, yapay engellerden biridir. Günümüzde çalışma hayatında aktif olarak bulunan kadın çalışanların sayısında gün geçtikçe daha da artış olmasına rağmen“üst düzey kadrolarda”yeterli sayıda görev alamadıkları gözlemlenmektedir. Bunun meydana gelmesinde birden fazla sebep olmakla birlikte günümüzde kadınların aşamadıkları bir“cam tavan”engeli ile karşı karşıya kaldıkları belirtilmektedir. Kadınlara karşı standartlaşmış tutumların ve bunların çalışma ortamına aktarılması, cinsiyete göre negatif ayrımcılık, iş yerlerindeki personellerin çoğunluğunun erkeklerin oluşturduğu sosyal ortamlara dahil olamama, erkek egemen düşünce şeklinin örgüt kültürüne olan etkileri ve bir mentöre sahip olunmadığından yeterli desteği alamama gibi nedenler, kadın personellerin önüne çıkan engeller olmakla beraber“cam tavan”sendromunu oluşturmaktadır. Katılım Bankacılığı, kâr esasına dayalı olarak faaliyet gösteren bir bankacılık sistemidir. Dünya'da ismi“İslam Bankaları”veya“Faizsiz Bankalar”olarak geçen finans kuruluşlarının Türkiye'de ki ismi“Katılım Bankacılığı”dır. Yapmış olduğumuz çalışmada, finans sektörünün önemli bir kısmını oluşturan Katılım Bankacılığı sektörüyle sınırlı tutulup, katılım bankasında çalışan kadın personellerin cam tavan algılarının belirlenmesi yönünde bir çalışma yapılmıştır. Cam tavan algısının var olması durumunda ise;“cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, çocuk durumu, meslek deneyimi”gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kadınların tarihsel olarak iş hayatına katılımları, Dünya'da ve Türkiye'de kadın istihdamı konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde kadın, yöneticilik ve cam tavan kavramları ele alınmıştır. Yine bu bölümde kariyer evreleri, kariyer engelleri kavramlarından bahsedilmiştir ve işsizlik oranları ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise; veriler anket yöntemi ile toplanmış olup bu veriler“SPSS 23.0 programında”analiz edilmiştir. Alan araştırmasında, katılım bankasında çalışan kadın personellerin cam tavan sendromu düzeylerinde demografik değişkenlere göre farklılaşmalar belirlenmiştir. Sonuç olarak; bulgularla birlikte sonuçlar yorumlanmış ve konu hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Glass Ceiling Syndrome is one of ht invisible, artificial barriers that arise from behavioral and institutional prejudices that prevent from reaching senior management positions. Today, although the number of female employees who play an active role in working life increases day by day, it is seen that they do not take part in senior staff enough. Although there are many reasons for this situation, it is stated that today woman face a“glass ceiling syndrome”barrier that they cannot break. Factors such as stereotyped attitudes towards woman and their reflections in the workplace, negative discrimination based on gender, inability to participate in the social environments formed by man in the workplace, the effect of male dominant thinking on the corporate culture and lack of a mentor cannot provide the necessary support to female employees, glass ceiling syndrome. Participation Banking is a profit-based banking system. Name in the world“Islam Banka”or“Interest-Free Banking”as the name of the financial institution in Turkey“Participation Banking”is. In our study, Participation Banking Sector covers a significant part of the finance sector a study was conducted to determine the glass ceiling perceptions of women employees working in the participation bank. In case of such perception; perception of glass ceiling; gender, age, marital status, education level, child status, professional experience. It was tried to determine whether or not. The study consists of three parts. The first part of women's historical perspective participation in working life, in the world and Turkey women'semployment issues were discussed. In the second part, the concepts of women, management and glass ceiling are discussed. Again in this section career stages, career barriers concepts and unemployment rates are discussed. In the third part of the study; questionnaire used as data collection technique findings obtained from the study. Data obtained from SPSS 23.0 It was analyzed in the package program. In the field research, the differences in the glass ceiling syndrome levels of female employees working in the participation bank according to“demographic variables”were determined. Finally, the results are interpreted in the light of the findings and recommendations are presented.