Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerine dayalı fen öğretiminin öğretmen adaylarının öğrenmeyi öğrenme ve girişimcilik yetkinliklerine etkisi
The effect of science teaching based on science, technology, engineering and mathematics disciplines on pre-service teachers' learning to learn and entrepreneurship competence
- Tez No: 681372
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN TEZEL, DOÇ. DR. ERSİN KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, Anahtar yetkinlikler, Öğrenmeyi öğrenme yetkinliği, Girişimcilik yetkinliği, Fen bilgisi öğretmen adayları, STEM, Key competencies, Learning competence, Entrepreneurship competence, Science pre-service teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Amaç: Bilgi ve teknolojinin hızla geliştiği ve değiştiği günümüzde, bilgiyi kavrayan, kavradığı bilgiyi uygulamaya geçirerek ürün geliştirebilen, günlük hayatta karşısına çıkan problemlere alternatif çözümler üretebilen bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Böyle bireylerin yetişmesine olanak sağlayan STEM eğitiminin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü STEM eğitimi disiplinlerarası bakış açısı sağladığı için günlük hayatta karşılaşılan problemlere alternatif çözüm önerileri getirilmesini sağlamakta ve aynı zamanda öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini kullanacağı öğrenme ortamları oluşturmaktadır. Bu nedenle yenilikçi, düşünebilen, düşüncelerini uygulamaya aktarabilen ve 21. yüzyıl becerileriyle donanmış öğrenciler yetiştirmek isteyen öğretmenler ve öğretmen adayları için STEM temelli ders içerikleri üzerine çalışmanın önemli olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, öğretmen adaylarının; fen bilimleri, matematik, teknoloji ve mühendislik alanlarını bütünleştirerek, disiplinlerarası bir yaklaşım ile yenilikçi faaliyetler yapabilmeleri, edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak ürün oluşturmaları sağlanmıştır. Öğretmen adaylarının hem ulusal hem de uluslararası düzeyde birçok alanda ihtiyaç duyacakları, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi tarafından belirlenmiş ve öğretim programlarımızda yer alan 8 yetkinlikten, bireyin öğrenme eylemini kapsayan“Öğrenmeyi Öğrenme Yetkinliği”ve bireyin düşüncelerini eyleme dönüştürme becerisini kapsayan“Girişimcilik Yetkinliği”düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma yöntemi olarak, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma desen benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2019-2020 öğretim yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı'nda yer alan Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarım dersine kayıtlı toplam 56 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma grubu kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile oluşturulmuştur. Uygulamalar toplamda oniki hafta sürmüştür. Öğretmen adayları ile yürütülen etkinliklerin etkililiğini ölçmek amacıyla, nicel veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen“Öğrenmeyi Öğrenme Yetkinlik Ölçeği”ve“Girişimcilik Yetkinlik Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel veri toplama aracı olarak“STEM temelli ders içerikleri görüşme formu”,“Etkinlik Görüşme Formları”,“Materyal Değerlendirme Formu”,“Sınıf İçi Gözlem Formu”ve“Etkinlik Video Kayıtları”kullanılmıştır. Elde edilen nicel veriler ortalama, standart sapma, mod, medyan gibi betimsel istatistikler ve bağımlı gruplar t- testi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel veriler ise betimsel analiz yöntemine tabi tutulmuştur. Bulgular: Elde edilen nicel bulgular, STEM temelli yürütülen ders içerikleri uygulamalarından sonra; fen bilgisi öğretmen adaylarının öğrenmeyi öğrenme yetkinlik düzeyleri ve girişimcilik yetkinlik düzeylerinde ön- test ve son-test ortalama puanlarında son-test lehine anlamlı bir farklılık görülmüştür. Elde edilen nitel bulgulara göre, öğretmen adayları; STEM temelli yürütülen ders içerikleri uygulamalarının ardından, öğrenmeyi öğrenme yetkinlik düzeyleri ve girişimcilik yetkinlik düzeylerinde olumlu yönde bir değişim olduğunu belirtmişlerdir. Video kayıtları ve sınıf içi gözlem formları ile grupların süreç içerisinde ilk haftadan son haftaya kadar geçirdikleri değişimler incelenmiştir. Öğretmen adaylarının, öğrenmeyi öğrenme yetkinlik düzeyleri açısından; uygulanan dört etkinlik ile birlikte güçlü ve zayıf yönlerinin farkına varma, uygun desteği arama ve nasıl öğrendiğini bilme konularında kendilerini geliştirdiği görülmüştür. Öğretmen adaylarının, girişimcilik yetkinlik düzeyleri açısından; uygulanan dört etkinlik ile birlikte proje plânlama ve yürütme, düşüncelerini eyleme dönüştürme, yaratıcılık ve yenilik konularında kendilerini geliştirdiği görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: Çalışma sonunda, STEM temelli yürütülen ders içeriklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının öğrenmeyi öğrenme yetkinliği ve girişimcilik yetkinliğini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Uygulanan etkinliklerin farklı anahtar yetkinliklere olan etkisinin araştırılması ve farklı çalışma gruplarına uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In today's world where information and technology are rapidly developing and changing, there is a need for individuals who can understand the information, develop products by applying the information they understand, and produce alternative solutions to the problems they encounter in daily life. The importance of STEM education, which allows such individuals to grow, is increasing day by day because STEM education provides an interdisciplinary perspective, it provides alternative solutions to problems encountered in daily life. At the same time, it creates learning environments where students will use 21st century skills. For this reason, it is thought that it will be important to study STEM-based course contents for teachers and prospective teachers who want to train students who are innovative, able to think, transfer their thoughts to practice and equipped with 21st century skills. In this study, the preservice teachers; by integrating the fields of science, mathematics, technology and engineering, they could innovate with an interdisciplinary approach and to create products using the knowledge and skills they gained. It is aimed to determine the levels of“Entrepreneurship Competence”which are determined by the Turkish Competencies Framework and which cover the“Learning to learn Competence”and the individual's ability to put the individual's thoughts into action, from the 8 competencies in our curriculums that pre-service teachers will need in many fields both nationally and internationally. Method: As a research method, a mixed pattern with which quantitative and qualitative research methods are used together has been adopted. In the 2019-2020 academic year, Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Education, Science Teaching program constitutes a total of 56 pre-service teachers enrolled in the Teaching Technologies and Material Design course. The workgroup was created with easy-to-reach status sampling. The applications lasted a total of 12 weeks. In order to measure the effectiveness of the activities carried out with pre-service teachers, the“Learning to Learn Competence Scale”and“Entrepreneurship Competence Scale”developed by the researchers were used as quantitative data collection tools.“STEM-based course contents interview form”,“Activity Interview Forms”,“Material Evaluation Form”,“In-Class Observation Form”and“Video recordings of Activities”were used as qualitative data collection tools. The quantitative data obtained were analyzed using descriptive statistics such as mean, standard deviation, mode, median and paired samples t-test methods. Qualitative data are subjected to descriptive analysis method. Results: The quantitative findings obtained, after the implementation of the STEM-based course contents; There was a significant difference in favor of the posttest in the pre-test and post-test mean scores of the pre-test and post-test average scores in the learning to learn and entrepreneurship competency levels of pre-service science teachers. The qualitative findings indicated a positive change in learning proficiency levels and entrepreneurial competency levels after pre-service teachers implemented STEM-based course contents. Video recordings and in-class observation forms examined the changes the groups went through from the first week to the last week in the process. It has been observed that pre-service teachers develop themselves in terms of awareness of their strengths and weaknesses, seeking appropriate support and knowing how they learn, together with the four activities applied in terms of learning proficiency levels. It has been seen that teacher candidates have improved themselves in project planning and execution, putting their thoughts into action, creativity and innovation together with the four activities implemented in terms of entrepreneurial competence levels. Conclusion and Suggestions: At the end of the study, the positively effects of STEM-based course contents on the learning to learn competence and entrepreneurship competence of science pre-service teachers were observed. It is recommended to investigate the effect of the activities applied on different key competencies and apply them to different working groups.