Dördüncü sınıf maddeyi tanıyalım ünitesinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin akademik başarıya etkisinin araştırılması
An investigation of the effect of writing to learn activities on academic achievement in fourth grade introducing matter
- Tez No: 633829
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğrenme amaçlı yazma, dördüncü sınıf öğrencileri, Maddeyi Tanıyalım'' ünitesi, akademik başarı, writing to learn, fourth grade students, getting to know matter unit, academic achievement
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, dördüncü sınıf fen bilimleri dersi ''Maddeyi Tanıyalım'' ünitesinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinden mektubun, özetin ve posterin akademik başarıya etkisini ve öğrenciler ile sınıf öğretmenlerinin öğrenme amaçlı yazma hakkındaki görüşlerini araştırmaktır. Yöntem: Nicel ve nitel desenlere sahip araştırmanın nicel kısmında yarı deneysel desenin ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu şekli, nitel kısmında ise açık uçlu soruların yer aldığı öğrenci ve öğretmen görüş formları kullanılmıştır. Dördüncü sınıflar arasından rastgele seçilen üç deney, bir kontrol grubuna ''Maddeyi Tanıyalım'' ünitesi ile ilgili başarı testi, ön test olarak uygulanmıştır. Daha sonra ünitenin her bir bölümü ile ilgili öğrenme amaçlı yazma etkinliği olarak, birinci deney grubu öğrencilerinin mektuplar, ikinci deney grubu öğrencilerinin özetler yazmaları ve üçüncü deney grubu öğrencilerinin posterler hazırlamaları istenmiştir. Kontrol grubu öğrencilerinin ise bu süreçte anlatılan konular ile ilgili sorular çözmeleri sağlanmıştır. Daha önce bütün gruplara ön test olarak uygulanan test, uygulama bitiminde son test olarak, üç hafta sonra ise kalıcılık testi olarak bütün gruplara uygulanmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımlı iki örnek t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları dördüncü sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersinde ''Maddeyi Tanıyalım'' ünitesi için son test ve kalıcılık testi verilerinin analiz sonuçlarının istatistiksel olarak deney grupları öğrencilerinin lehine olduğunu göstermektedir. Öğrenci-öğretmen görüş formu ile elde edilen verilere göre öğrencilerin ve öğretmenlerin öğrenme amaçlı yazma etkinliklerine karşı olumlu yaklaşım sergiledikleri söylenebilir. Sonuç: Araştırma sonucunda, fen bilimleri dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerini gerçekleştiren öğrencilerin akademik başarılarının, mevcut yöntemlerle öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek ve öğrendiklerinin daha kalıcı olduğu ortaya çıkmıştır. Deney grubu öğrencilerinin etkinlikleri severek yaptığı ve tekrarlamak istedikleri, öğretmenlerin ise etkinliklerin faydasına inandıkları ancak etkinlikler hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study is to investigate the effects of writing to learn activities including, letter, summary and poster on academic achievement in the fourth-gradescience course unit called recognizing matter and explore students' and elementary school teachers' opinions about writing to learn. Method: Qualitative and quantitative research designs were used in the study. Pretest-posttest control group design was used in the quantitative part of the research and in the qualitative part of the study, student and teacher interview form consisting of open-ended questions were administered. An achievement test about recognizing matter was administered as pre-test with three experimental groups and one control group, randomly chosen among the fourth grades. Then, the first experimental group students were asked to write a letter, the second experimental group students were asked to write summaries and the third experimental group students prepared posters as writing to learn activities for each section of the unit. The test, which was applied as a pre-test to all groups before, was applied as a post-test to all groups at the end of the practice and as a permanence test three weeks later. Dependent sample t-test and one-way variance analysis were used for the analysis of quantitative data. Findings: The findings of the research reveal that fourth grade students' post-test and the anlaysis results of the permanence test data for recognizing matter in science course are statistically in favour of experimental group students. Considering the data obtained by student-teacher interview form, it can be stated that both teachers and students exhibited positive approach towards writing to learn activities. Results: As a result of the study, the academic achievement of the students who attended writing to learn activities in the science course was found to be higher and what these students in the treatment group have learned was found to be more permanent than their students who were taught according to the traditional methods. In addition, it was revealed that the experimental group students did the activities willingly and wanted to repeat them. Teachers believed the benefits of the activities, but they did not have enough information about them.