Yabancı dile yönelik bilişsel öğrenme stratejilerinin güncel örneklerle somutlaştırılması
Concretization of cognitive learning strategies for foreign languages with current examples
  1. Tez No: 633828
  2. Yazar: GÜL AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Kuramları, Dil Öğrenme Stratejileri, İngilizce Ders Kitaplarındaki Somut Strateji Görselleri, Almanca Ders Kitaplarındaki Somut Strateji Görselleri, Learning Theories, Learning Strategies, Concrete Strategy Images in English Textbooks, Concrete Strategy Images in German Textbook
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırmada, dil öğrenme stratejilerine ilişkin ders kitaplarındaki alıştırma görselleri konu edilmektedir. Dil öğrenme stratejileri envanterindeki kavramların anlaşılma düzeyi farklılık gösterebilmektedir. Kavramların soyut örneklerle verilmiş olması, öğretici ve öğrenen için bilgi düzeyinde kalarak, somut örneklerle ilişkilendirilmeden kısa vadede anlaşılamamaktadır. Bu durum, öğrenme stratejilerinin bilinçsiz kullanılmasına ya da bu alana ait bilgi birikimi yetersizliğine yol açabilmektedir. Öngörülen bu problemler çerçevesinde araştırma da yabancı dile yönelik bellek ve bilişsel öğrenme stratejilerini güncel örneklerle somutlaştırmak amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde, Bimmel ve Rampillon'un (2000) dil öğrenme stratejileri envanteri temel alınmıştır. Envanterde yer alan bilişsel ve bellek stratejileri kategorisindeki terimler, 2015 sonrası basılan İngilizce ve Almanca ders kitaplarındaki alıştırma görselleri ile eşleştirilmiştir. Araştırmayı geçerli ve güvenilir kılmak için 50 yabancı dil (Almanca-İngilizce) öğretmeni ile anket uygulaması yapılmıştır. Bu süreçte ölçme aracı olarak Bimmel ve Rampillon'un (2000) Almancaya uyarladığı dil öğrenme stratejileri envanteri kullanılmıştır. Öğretmenler envanterdeki bilişsel ve bellek stratejileri kavramlarına birer alıştırma örneği yazarak terimleri somutlaştırmışlardır. Yazılan örneklerden terimlerin anlaşılma düzeyi ortaya çıkmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen veriler analiz edilerek, yüzdelik oranlar ile hesaplanmıştır. Öğretmenlere açık uçlu sorular sorularak ve görüşmeler yapılarak, toplanan veriler nicel ve nitel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin taksonomideki terimlere yönelik strateji bilgilerinin yetersiz olduğunu ve bu terimlerin soyut kaldığını göstererek, dil öğrenme stratejileri envanterinin somut örneklere ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ulaşılan sonuçlar tartışılarak yabancı dil ders kitaplarının dil öğrenme stratejileri temel alınarak revize edilmesi, öğretmenlerin dil öğrenme stratejileri alanına yönelik teorik ve uygulamalı olarak kendilerini geliştirmeleri gerektiği şeklinde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research, exercise images in textbooks on language learning strategies are discussed. The level of understanding of the concepts in the language learning strategies inventory may differ. The fact that the concepts are given with abstract examples cannot be understood in the short term without being associated with concrete examples by remaining at the level of knowledge for the teacher and the learner. This may lead to unconscious use of learning strategies or lack of knowledge in this field. Within the framework of these foreseen problems, the research has aimed to embody the foreign language memory and cognitive learning strategies with current examples. For this purpose, the language learning strategies inventory of Bimmel and Rampillon (2000) are based on. The terms in the category of cognitive and memory strategies in the inventory were matched with the exercise visuals in the English and German textbooks published after 2015. To make the research valid and reliable, a questionnaire was applied with 50 foreign language (German-English) teachers. In this process, the language learning strategies inventory adapted by German by Bimmel and Rampillon (2000) were used. Teachers embody the terms by writing a sample of exercises on the concepts of cognitive and memory strategies in the inventory. From the examples written, the level of understanding the terms has emerged. The data obtained from the survey results were analyzed and calculated with the percentages. The data collected were evaluated quantitatively and qualitatively by asking open-ended questions and interviews with teachers. Findings revealed that teachers' knowledge of strategies for terms in taxonomy is insufficient and these terms remain abstract, and that the language learning strategies inventory needs concrete examples. Suggestions have been developed by discussing the results reached and revising the foreign language textbooks based on language learning strategies, and that teachers should improve themselves theoretically and practically in the field of language learning strategies.