Diyabetik periferal nöropatili hastalarda denge egzersizlerinin etkilerinin incelenmesi
Investigation effects of balance exercises in patient with peripheral diabetic neuropathy
- Tez No: 633847
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, nöropati, denge, Diabetes, neuropathy, balance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Araştırmada diyabetik nöropatisi olan olgularda denge egzersizlerinin; sinir iletimi, nöropati semptomları, kas kuvveti, yaşam kalitesi, özyeterlilik ve denge parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmaya Tip 2 diyabete bağlı periferik sinir nöropatisi teşhisi konulan olgular dahil edildi. Çalışma grubunda 14, kontrol grubunda 13 katılımcı yer aldı. Periferik sinirlerin latans, amplitüd ve sinir hızları için sinir iletim çalışmaları değerlendirildi. Çalışma grubundaki olgulara bilgisayarlı sistemde denge eğitimi 20 dakika, haftada 2 gün/ olacak şekilde 8 hafta boyunca uygulandı. Kontrol grubu denge eğitim almadı sadece diyabetin kişisel kontrolü hakkında bilgilendirildi. Nöropati Semptomları Michigan Nöropati Tarama Sorgusu ile, ağrı ise 'Douleur Neuropathique' 4 anketi ile değerlendirildi. Duyu değerlendirmesinde 10 g 'Semmes Weinstein' monofilamentleri ve 128 Hz diyopozan kullanıldı. Kas kuvveti ölçümümanuel dinamometre ile gerçekleştirildi. Denge test ve eğitim sistemi için Biodex Balance sistemi kullanıldı. Yaşam kalitesi için Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi- Kısa Form Türkçe versiyonu kullanılırken, özyeterlilik; özyeterlilik anketi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubuna verilen denge eğitiminin, denge sonuçları üzerinde olumlu etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır (p0.05). Çalışma grubundaki hastaların özyeterliliklerinde iyileşme saptandı (p0.05). Sonuç: Süpervize edilerek uygulanan bilgisayarlı denge eğitimleri; diyabetik nöropatili olgularda dengeyi ve kas kuvvetini arttırmada, nöropatik semptomları azaltmada etkindir. Ancak bilgisayarlı denge eğitiminin, sinir iletimi üzerine olumlu etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study it is aimed to investigate the effects of balance exercises on nerve conduction, neuropathy symptoms, muscle strength, quality of life, self-efficacy and balance parameters in patients with diabetic neuropathy. Method: The study included cases diagnosed with peripheral nerve neuropathy due to type 2 diabetes. There were 14 participants in the study group and 13 participants in the control group. We evaluated nerve conduction studies for the latency, amplitude and nerve velocities of peripheral nerves. Patients in the study group underwent equilibrium training in the computerized system for 20 minutes, 2 days / week, for 8 weeks. The control group did not receive balance training, they were just informed about the personal control of diabetes. Neuropathy Symptoms were evaluated with Michigan Neuropathy Screening Questionnaire and pain was evaluated with Douleur Neuropathique 4 questionnaire. Sensory assesment was performed using 10 g Semmes Weinstein monofilaments and 128 hz tuning fork. Muscle strength was performed with a manual dynamometer. Biodex Balance system was used for balance test and training. While using the Turkish version of the World Health Organization Quality of Life- Short Form for quality of life, self-efficacy was evaluated with a self-efficacy questionnaire. Results: The positive effect of the balance education given to the study group over the balance results was statistically significant (p0.05). An improvement was detected in the self-efficacy of the study group (p0.05). Conclusion: Computerized balance trainings applied by supervision is effective in increasing balance and muscle strength and decreasing neuropathic symptoms in patients with diabetic neuropathy. However, there wasn't found positive effect of computerized balance training on nerve conduction studies.