Mastoid drilleme ile endoskopi yardımlı presigmoid retrolabirentin yaklaşım
- Tez No: 633931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞENOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Endoscopic, posterior fossa, presigmoid retrolabyrinthine, mastoid drilling
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bilgisayarlı Tomografi(BT) görüntülemeleri üzerinden radyolojik parametreler ile ölçüm ve değerlendirmeler yapılmış 9 adet insan kafa kadavrası üzerinde, bilateral mastoid drilleme ile endoskopi yardımlı presigmoid retrolabirentin yaklaşım uygulayarak, cerrahinin uygulanabilirliğinin, avantajlarının, dezavantajlarının, cerrahi alandaki önemli landmarkların belirlenmesi; kombine yaklaşımların tartışılıp geliştirilerek, yeni bir cerrahi yaklaşımı bütünüyle tanımlamak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında kadavralara ait tomografi görüntüleri üzerinde radyolojik değerlendirmeler gerçekleştirildi. Mastoid drilleme ile endoskopi yardımlı presigmoid retrolabirentin yaklaşım, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Laboratuvarındaki 9 ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroanatomi Laboratuvarındaki 2 renkli silikon enjekte edilmiş toplam 11 erişkin insan kafa kadavrası üzerinde gerçekleştirildi. Karl Storz marka endoskop, 0 o teleskop ve ekran kullanılarak, işlemler fotoğraflandı. Bulgular: Pre-sigmoid yaklaşımın uygulanabilirliğinin pre-op radyolojik değerlendirilmesi açısından, literatürden seçilmiş radyolojik parametrelerle kadavralarının çekilen BT'leri değerlendirildi. Mastoid havalanma, petroz slope, yüksek yerleşimli juguler bulb ve sigmoid sinüs-semisirküler kanallar ilişkisi radyolojik olarak değerlendirdi. Endoskopi yardımlı presigmoid retrolabirentin yaklaşım kadavralara uygulandı. Önemli anatomik landmarklar ile cerrahi alandaki önemli anatomik yapılar arasındaki ilişkiler, mesafeler, objektif verilerle kayıt edildi. Cerrahinin uygulanması ile ulaşılabilen anatomik yapılar fotoğraflarla kayıt altına alındı. Pre-op ölçülen radyolojik parametrelerle, cerrahi sonuçlar arasındaki ilişki objektif verilerle kayıt edildi. Bu cerrahi yöntemi geliştirici ek kombinasyonlar tartışıldı ve kendi kombinasyonumuzun sonuçları fotoğraflarla kayıt altına alındı. Sonuç: Endoskopinin yardımıyla presigmoid retrolabirentin yaklaşımın uygulanması kolaylaşsa da hala birtakım zorlukların olduğu görüldü, radyolojik parametrelerin bu cerrahinin uygulanabilirliğinin değerlendirmesinde faydalı olduğu sonucuna varıldı. Kombine methodlarla, ulaşılabilen cerrahi bölgelerin ve cerrahi koridorun genişlediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aims to evaluate the applicability of the endoscopy assistant pre-sigmoid retrolabrinthine approach, advantages, disadvantages, the applicability of surgery with pre-op radiological parameters, to identify important landmarks and reveal their relationships with important structures in the surgical field with objective data and improve the surgical approach with combined methods for increasing reachable anatomic structure. Material and Method: Mastoid drilling and endoscopy-assisted presigmoid retrolabyrinthine approach were performed with 9 human cadavers in Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Neuroanatomy Laboratory, by adding 2 human cadavers in Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty. Karl Storz endoscope used, 0 o telescope was photographed using the screen. The radiological evaluation performed on the CT images of 9 cadavers at Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of Radiology. Results: In terms of pre-op radiological evaluation of the applicability of the pre-sigmoid approach were evaluated with selected radiological parameters in the literature at the CTs. Mastoid aeration, petroz slope, high-position jugular bulb, and sigmoid sinüs-semicircular canals relationship were radiologic parameters. The endoscopy-assisted presigmoid retrolabyrinthine approach applied to cadavers the relationship, distances between important anatomical landmarks, and anatomical structures in the surgical field recorded with objective data. The anatomical structures that could reach with the application of the surgery recorded with photographs. The relation between pre-op measured radiological parameters and, surgical results evaluated with objective data. Additional combinations to improve this surgical method discussed and the results of our combination recorded with photographs. Conclusion: Although the presigmoid retrolabyrinthine approach has facilitated with the assistance of endoscopy, it has observed that there are still some difficulties, and it has been concluded that the radiological parameters are useful in evaluating the applicability of this surgery. It observed that this approach was more easily applied with the expansion of the surgical areas and the surgical corridor reached by combined methods.