Sıçanlarda Capsaicin'in testis torsiyonundaki koruyucu etkisi
Protective effect of the Capsaicin in rats on the testis torsion
  1. Tez No: 633950
  2. Yazar: HİLAL GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: testis, torsiyon/detorsiyon, capsaicin, iskemi/reperfüzyon, testis, torsion / detorsion, capsaicin, ischemia / reperfusion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Testis torsiyonu, spermatik kordun ve içindeki anatomik yapıların dönmesiyle karakterize ürolojik acil bir durumdur. Torsiyon bölgeye giden kan akımının azalması ya da tamamen kesilmesiyle meydana gelmektedir. Ergenlik dönemindeki erkeklerde en sık görülen genital hastalıkların başında gelmektedir ve ipsilateral testis disfonksiyonu olmadan mutlaka en kısa sürede tedavi edilmelidir. Testis torsiyonu dokuda iskemik hasara sebep olurken, detorsiyon ise doku hasarına asıl sebep olan reperfüzyon hasarını oluşturmaktadır. Testis dokusunda meydana gelen hasar, torsiyonun derecesine ve süresine bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle çalışmamızda iskemi/reperfüzyon (İ/R) sonucunda oluşan doku hasarı üzerine antioksidan bir madde olan kırmızı acı biberin etken maddesi Capsaicin'in (CAP) koruyucu etkisini incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda Wistar Albino cinsi, 40 adet, 250-300 gr ağırlığında erişkin erkek sıçan kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 10 adet olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Torsiyon, her iki testisin spermatik kordunun 720 derece saat yönünün tersine çevrilmesiyle oluşturuldu. Detorsiyon, iskemi süresinden sonra testisin eski pozisyonuna getirilmesiyle sağlandı. Sham grubuna bazal değerlerin değerlendirilmesi için skrotal deri insizyonu yapılarak 4/0 sütürle kapatıldı. 2 saat sonra sütürler alınarak orşiektomi yapıldı. İskemi grubunda her iki testis saat yönünde 720 derece döndürülerek fikse edildi, 2 saat iskemi sonrası orşiektomi yapıldı. İskemi-reperfüzyon grubunda iskemi grubunda olduğu gibi iskemi yapılarak, 2 saat iskemi sonrası testislerin detorsiyonu sağlandı, 2 saat reperfüzyon sonrası orşiektomi yapıldı. Capsaicin uyguladığımız deney grubunda ise 2 saat torsiyondan sonra, detorsiyon yapıldı. Detorsiyondan 30 dakika önce Capsaicin subcutan yolla 0.5 mg/kg verildi. 2 saat reperfüzyon işlemi sonrası orşiektomi uygulandı. Genel anestezi altında hayvanlardan alınan intrakardiyak kan örneklerinde, lipit peroksidasyonunun belirlenmesi için malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (KAT) antioksidan enzim düzeyleri değerlendirildi. Testis dokusu ise histopatolojik değerlendirme için hematoksilen/eozin ile boyandı ve ışık mikroskobunda incelendi. Yapılan analizler neticesinde, Capsaicin grubuna ait sıçan testislerinde iskemi ve iskemi/reperfüzyon grubuna oranla azalmış tübüler hasar, normale yakın yapıdaki seminifer tübüller ve tübül duvarındaki spermatogenik hücre serileri görülmüş ayrıca intersitisyel alanda azalmış ödem dikkat çekmektedir. Lipid peroksidasyonunun belirlenmesi için değerlendirilen SOD, MDA ve KAT enzim düzeylerinin ise Capsaicin uygulanan grupta kontrol grubu değerlerine yaklaştığı gözlendi. Sonuç olarak, testiste oluşturulan iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine Capsaicin'in koruyucu etkisi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Testicular torsion is a urological emergency characterized by the rotation of the spermatic cord and its anatomical structures. Torsion occurs when the blood flow to the region decreases or is stopped completely. It is one of the most common genital diseases in men in adolescence and it should be treated as soon as possible without ipsilateral testicular dysfunction. While testicular torsion causes ischemic damage in the tissue, detorsion causes reperfusion damage, which is the main cause of tissue damage. Damage to the testicle tissue varies depending on the degree and duration of the torsion. Therefore, in our study, we aimed to investigate the protective effect of Capsaicin, which is an active ingredient of red hot pepper, an antioxidant substance, on tissue damage caused by ischemia / reperpusion. In our study, 40 male, 250-300 g adult male rats of the genus Wistar Albino were used. Experimental animals were divided into 4 groups, 10 in each group. The torsion was created by rotating the spermatic cord of both testicles counter clockwise by 720°. Detorsion was achieved by bringing the testicle back to its original position after ischemia time. The scrotal skin incision was made to evaluate the basal values for the sham group and closed with a 4/0 suture. Sutures were taken 2 hours later and orchiectomy was performed. In the ischemia group, both testicles were fixed by rotating 720 degrees clockwise, orchiectomy was performed after 2 hours of ischemia. In the ischemia-reperfusion group, as in the ischemia group, ischemia was performed and detorsion of the testicles was achieved after 2 hours of ischemia, orchiectomy was performed after 2 hours of reperfusion. In the experimental group where we applied Capsaicin, detortion was performed after 2 hours of torsion. Capsaicin was administered subcutaneously 0.5 mg / kg 30 minutes before detortion. Orchiectomy was performed after 2 hours of reperfusion. Under general anesthesia, intracardiac blood samples from the animals for the determination of lipid peroxidation, superoxide dismutase (SOD), malondialdehyde (MDA) and catalase (CAT) antioxidant enzyme. Testicular tissue was stained with hematoxylin / eosin for histopathological evaluation and examined under a light microscope. As a result of the analyzes, the rat testicles belonging to the Capcaicin group showed reduced tubular damage and seminiferous tubules in the structure similar to ischemia and spermatogenic cell series in the tubular wall, and decreased edema in the interstitial area. SOD, MDA and CAT enzyme levels evaluated for the determination of lipid peroxidation were observed to be close to the control group values in the Capcaicin administered group. Consequently, Capsaicin had a protective effect on ischemia-reperfusion injury in the testicle.