Yüzeyel lenf nodlarında ultrasonografi, renkli doppler ultrasonografi ve elastografi sonuçlarının patoloji sonuçlarıyla karşılaştırılması
Efficiency of ultrasonography and shear wave elastography in differentiating between benign and malignant superficial lymph nodes
  1. Tez No: 634074
  2. Yazar: ZEYNEL YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL YAĞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: SWE, Shear wave elastografi, Emean, Emax, Yüzeyel lenf nodları
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı malign ve benign yüzeyel lenf nodlarının ayrımında elastografinin tanısal etkinliğinin değerlendirilmesi ve maksimum ve ortalama elastisite değerleri için eşik değerin belirlenmesidir. Materyal-Metod: Çalışma Ocak 2019- Mayıs 2020 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD'na biopsi amacıyla yönlendirilen 106 hastadan 111 lenf nodu incelenerek gerçekleştirilmiştir. Bu hastalar biopsi işlemi öncesinde GE healthcare Logiq S8 US cihazında 6-15 MHz ve 9 MHz lineer problar kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tek bir radyolog tarafından tüm lenf nodlarının kısa çap, uzun çap, kısa/uzun çap değerleri ölçülmüştür. Emean değeri için lenf nodunun tamamına ROI yerleştirilerek 6 farklı ölçüm yapılmıştır. Bu 6 farklı ölçümün ortalaması Emean değeri olarak kabul edilmiştir. Emax için ise lezyonun en sert kodlandığı alana 1-2 mm çapında yuvarlak ROI yerleştirilerek bu alanın sertliği ölçülmüş ve Emax olarak kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda incelenen 47 hastadan 50 lenf nodu malign, 59 hastadan 61 lenf nodu ise benigndir (malignite oranı %45). Hastaların; 53'ü kadın, 53'ü erkektir. Hastaların yaş ortalaması 51,67 dir. Malign ve benign lenf nodlarını kendi içerisinde kabaca papiller tiroid ca metastazları (4 LN), lenfoma (23 LN), diğer metastazlar (23 LN), granülomatöz ve kronik lenfadenitler (10 LN) ve reaktif hiperplazi (51 LN) diye ayırmak mümkündür. Lenf nodlarının 80'i servikal, 19'u aksiller, 10'u inguinal, ve 1'i intramusküler, 1'i popliteal yerleşimlidir. Malign grubun kısa çap ortalaması 14,87 mm, benign grubun kısa çap ortalaması 8,78 mm'dir. Malign grubun uzun çap ortalaması 24,57 mm, benign grubun uzun çap ortalaması 16,71 mm'dir. Malign grubun kısa/uzun çap oranı ortalaması 0,63 mm, benign grubun ise 0,56'dır. Kısa çap, uzun çap ve kısa/uzun çap oranları karşılaştırıldığında malign ve benign grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttur. Benign grupta kısa çap median değeri 7,96 mm, maksimum değeri 25,17 mm, minimum değeri 4,64 mm olarak bulunurken, malign grupta kısa çap median değeri 13,6 mm ve 13,63 mm, maksimum değeri 69,44 mm, minimum değeri 5,22 mm olarak bulunmuştur. Malign grupta Emean değeri ortalaması 59,47 iken benign grupta 21,52 olarak bulunmuştur. Malign grubun Emean değeri benign gruptan istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksektir. Malign grupta Emax değeri ortalaması 145,83 iken benign grupta 65,36 olarak bulunmuştur. Emean için cut-off 25,15 kPa ve üzerindeki lenf nodları malign olarak alındığında %95 güven aralığı ile SWE'nin sensitivitesi %80, spesifisitesi yaklaşık %79, yalancı negatif ve pozitifliği ise sırasıyla %20 ve %21,3 olarak bulunmuştur. Doğruluğu ise %79,28'dir. Emax için 'cut-off' 86,65 kPa ve üzerindeki lenf nodları malign olarak alındığında %95 güven aralığı ile SWE'nin sensitivitesi %80, spesifisitesi %77, yalancı negatif ve pozitifliği ise sırasıyla %20 ve %23 olarak bulunmuştur. Tartışma ve Sonuç: Literatürde SWE'nin malign-benign lenf nodları ayrımında etkin bir yöntem olduğunu gösteren pek çok çalışma mevcuttur. Bizim çalışmamız literatürü bu anlamda desteklemektedir ve SWE'nin yüzeyel lenf nodlarının tanısında etkin bir yöntem olduğu kanaatine varılmıştır. Bununla beraber SWE'nin günlük klinik kullanımında standardizasyon ve ortak dil oluşturulabilmesi için çok merkezli geniş çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the diagnostic accuracy and efficiency of shear wave elastography (SWE) in differentiating between benign and malignant superficial lymph nodes (LNs). Materials and Methods: Between January 2019 and May 2020, 111 LNs from 106 patients that were planned for fine needle aspiration biopsy were examined by B-mode ultrasonography (US), power Doppler US, and SWE using 6-15 MHz and 9 MHz linear-array transducers (GE healthcare Logiq S8). We analyzed the following data: short diameter, short/long diameter ratio and shear wave elasticity. SWE was performed six times for each LN to reduce intra-observer variability, and the mean and maximum values for each LN were calculated (E mean, Emax). Results: The results showed that 50 LNs had malignant diseases (45%) and 61 LNs had benign conditions (55%). 53 of them were female and 53 were male. Superficial LNs include 10 inguinal, 19 axillary, 80 cervical, 1 intramuscular and 1 popliteal LNs. The malignant group included 23 cases of lymphoma and 27 cases of metastatic disease (4 papillary thyroid carcinoma (PTC), 8 head-neck cancer, 2 lung cancer and 7 breast cancer, 2 ovarian carcinom, 2 melanoma, 1 bladder carcinoma and 1 skin carcinoma metastases). The benign group included 10 cases of granulomatous and chronic lymphadenitis and 51 cases of reactive hyperplasia.