Doğum yapan kadınların gebelikleri sırasında aldığı doğum öncesi bakım hizmetlerinin kapsamı ve ilişkili faktörler: Erzincan ilinden hastane tabanlı bir araştırma
The scope of prenatal care services that women receive during pregnancy and related factors: A hospital-based study from Erzincan province
- Tez No: 634075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Doğum öncesi bakım, hastane tabanlı çalışma, ilişkili faktör, nicelik, nitelik, prenatal care, hospital-based research, related factors, quantity, quality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmanın amacı, Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doğum yapan kadınların gebelikleri sırasında aldıkları bakımın kapsamının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Kesitsel araştırma, 2019-2020 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Örnek büyüklüğü, Epi-İnfo StatCalc programında evren 1877, prevalans %93, hata payı %4 ve %95 güven aralığı kriterleri temel alınarak 144 olarak hesaplandı. Araştırmanın bağımlı değişkeni, doğum öncesi bakımın niceliksel ve niteliksel açıdan yeterliliğidir. Bağımlı değişken, Sağlık Bakanlığı Doğum Bakım Öncesi Yönetim Rehberi temel alınarak değerlendirildi. Bağımsız değişkenler, kadınların sosyodemografik ve obstetrik özelliklerini içerdi. Çalışmadan elde edilen tanımlayıcı veriler yüzde dağılım ve Ortalama±Standart Sapma biçiminde özetlendi. Verilerin analizinde ki-kare testi kullanıldı. Araştırmada hastanede doğum yapmış olan 156 kadına ulaşıldı. Kadınların yaş ortalaması 29,5±5,5'tir. İzlem sayısı ortalaması 12,1±3,4'tür. İzlemler niceliksel açıdan %98,1 yeterli, %1,9 yetersiz olarak sınıflandırılmıştır. İzlemlerde kadınların %98,1'ine göğüs ve kalp oskültasyonu, %75,6'sına varis kontrolü, %63,4'üne ödem kontrolü, %9,0'ına ağırlık ölçümü, %3,2'sine kan basıncı ölçümü yapılmamıştır. Tetanoza karşı hiç aşılanmayan 10 kadın (%6,4), eksik aşılanan 13 kadın (%8,3) bulunmaktadır. Araştırma, doğum öncesi izlemler niceliksel açıdan yeterli iken niteliğinde sorunlar olduğunu göstermektedir. Doğum öncesi bakımda birinci basamağın işlevinin artırılmasına ve izlemlerin niteliksel açıdan geliştirilmesine gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the scope of care and related factors that women receive in Erzincan Mengucek Gazi Education and Research Hospital during their pregnancy. Cross-sectional study was carried out between 2019-2020. The sample size was calculated as 144, based on the target population 1877, prevalence 93%, margin of error 4% and 95% confidence interval in Epi-info StatCalc program. Dependent variable of the study was quantitative and qualitative adequacy of antenatal care. The dependent variable was evaluated based on the ministry of health prenatal care management guide. The independent variables include women's sociodemographic and obstetric features. Descriptive data obtained from the study were summarized as percentage distribution and mean±standard deviation. Chi-squared test was used to analyze the data. In the study, 156 women who had given birth at the hospital were reached. The average age of women was 29.5±5.5. The average number of follow-ups was 12.1±3.4. Follow-ups were classified as 98.1% sufficient and 1.9% insufficient quantitatively. During the follow-up, 98.1% of women had no chest and heart auscultation, 75.6% of them had no varicose control, 63.4% of them had no edema control, 9.0% of them had no weight measurement and 3.2% of them had no blood pressure measurement. There are 10 women (6.4%) who have never been vaccinated while 13 women got incomplete vaccination against Tetanus. The study shows that while the prenatal follow-up is quantitatively sufficient, but there are quality problems. In prenatal care, it is required to enhance the function of primary care and monitoring qualitatively.