Bipolar bozukluk tanılı ötimik dönemdeki hastalar ve bu hastaların sağlıklı birinci derece akrabalarında interlökin-6 ve c-reaktif protein düzeylerinin impulsivite ve agresyon ile ilişkisi
Relation of interleukin-6 and c-reactive protein levels with impulsivity and aggression in euthymic patients with bipolar disorder and their first-degree relatives
- Tez No: 634162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF ASDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Agresyon, bipolar bozukluk, CRP, IL-6, impulsivite, inflamasyon, Aggression, bipolar disorder, CRP, IL-6, impulsivity, inflammation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bipolar Bozukluk (BB) tanılı hastalar ve bu hastaların birinci derece akrabalarında impulsivite-agresyon puanlarının yüksek olduğu ve bu durumun BB için endofenotip olabileceğine dair bulgular mevcuttur. İmpulsivite ve agresyon hastalığın kronikleşmesine, madde kullanımına, intihar girişimlerine, suça karışma ve işlevsellikte azalmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle BB'de impulsivite ve agresyonun tanınması ve tedavi edilmesi önemlidir. Ancak impulsivite ve agresyonun etyopatogenezi yeterince netliğe kavuşmamıştır. BB etyopatogenezi ile ilgili olarak sıklıkla bildirilen bir başka bulgu inflamatuvar göstergelerin yüksek oluşudur. Bu çalışmada ötimik dönemdeki BB hastalarında, bunların sağlıklı birinci derece yakınlarında ve sağlıklı kontrollerde hem impulsivite-agresyon hem inflamasyon belirteçleri olan İnterlökin-6 (IL-6) ve C-Reaktif Protein (CRP) düzeylerinin araştırılması ve eğer varsa bu değişkenler arasındaki ilişkilerin ortaya konması amaçlanmıştır. Metot: Bu çalışmaya 18-60 yaşları arasında BB tanılı ötimik dönemdeki 30 hasta, çalışmaya dahil edilen hastaların sağlıklı birinci derece akrabası olan 30 kişi ve 30 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Deneklere Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMRS), Barratt İmpulsivite Ölçeği-11 (BIS-11) ve Buss-Perry Agresyon Ölçeği (BPAQ) uygulanmış; serum IL-6 ve CRP düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular: Hasta grubunun serum IL-6 düzeyi kontrol grubundan, hasta grubunun serum CRP düzeyi hem hasta yakını hem de kontrol grubundan yüksek bulunmuştur. Hem hasta hem de hasta yakını grubunda impulsivite ve agresyon test puanları kontrol grubundan yüksek saptanmıştır. CRP ve IL-6 ile psikometrik test puanları arasında hiçbir grupta anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada BB tanılı hastalarda ötimik dönemde artmış bir inflamasyon saptanması, inflamasyonun hastalığın etyopatogenezinde rol oynuyor olabileceğini düşündürmektedir. Hasta ve hasta yakınlarında impulsivite ve agresyon test puanlarının kontrollerden yüksek bulunması impulsivite ve agresyonun endofenotip olabileceği düşüncesini desteklemekle birlikte inflamasyon ile ilişkileri tespit edilmemiştir. Bu konunun aydınlatılabilmesi için gelecekte yapılacak çalışmaların daha geniş örneklem içermesi ve uzunlamasına olması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: There are findings that patients with bipolar disorder (BD) and their healthy first-degree relatives have high scores of impulsivity and aggression, and these findings may be an endophenotype for BD. Impulsivity and aggression may cause BD to become chronic and lead to substance use, suicide attempts, complicity in crime, and decrease in functionality. Thus, it is crucial to diagnose and treat impulsivity and aggression in BD. However, the etiopathogenesis of impulsivity and aggression has not been clarified sufficiently. Another frequently reported finding about BD etiopathogenesis is the high inflammatory markers. In this study, it is aimed to investigate Interleukin-6 and C-reactive protein levels, impulsivity and aggression scores, and to reveal relationships, if any, between these variables in the euthymic BD patients, in their healthy first degree relatives and healthy controls. Methods: This study included 30 patients with BD in euthymic phase, 30 their healthy first-degree relatives of the patients, and 30 healthy controls aged between 18-60 years. Hamilton Depression Rating Scale, Young Mania Rating Scale, Barratt Impulsivity Scale-11 and Buss-Perry Aggression Questionnaire were applied to the subjects, and serum IL-6 and CRP levels were assayed. Findings: Serum IL-6 levels of the patient group were higher than the control group while serum CRP levels of the patients were higher than those of both the relatives and the controls. Both the patients and the relatives had higher scores of impulsivity and aggression scores than those of the controls. No significant correlation was identified between levels of CRP and IL-6 and psychometric scale scores. Conclusion: In this study, an increased inflammation in the euthymic period in patients with BD suggests that inflammation may play a role in the etiopathogenesis of the disorder. Higher scores of impulsivity and aggression in the patients and their relatives than those of the controls support that impulsivity and aggression may be an endophenotype, but we did not find any relationships between impulsivity-aggression and inflammatory markers. To clarify this issue, future studies should include larger samples and be longitudinal.