Takım ve bireysel sporcularda slc6a4 geni 5-httlpr polimorfizmi ile saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between slc6a4 gene 5-httlpr polymorphism and aggression levels in team and individual athletes
  1. Tez No: 634163
  2. Yazar: LEVENT CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ELİÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Spor, Genetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Boks, Futbol, Güreş, Saldırganlık, Slc6a4, Aggression, Basketball, Boxing, Soccer, Slc6a4, Wrestle
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada takım ve bireysel sporcularda SLC6A4 geni 5-HTTLPR polimorfizmi üzerindeki dağılımı incelenerek saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmaya 20,75 yaş ortalamasına sahip ortalama 8,96 yıldır aktif olarak spor yapan, gönüllü ve rastgele (randomize) 12 basketbol, 12 futbol, 12 güreş ve 12 boks müsabık elit erkek olmak üzere toplam 48 sporcu katılmıştır. Bireylerden kişisel bilgi formu ve veri toplama aracı“Saldırganlık Ölçeği Envanteri”kullanılarak nicel veriler toplanmıştır. DNA izolasyonu için tam kan örneği alınmış ve OMÜ Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM) Laboratuvarında genotipleme yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların 5-HTTLPR bölgesinde %66,7'si (64) L ve %33,3'ü (32) S aleline sahiptir. Rs25531 bölgesi alel dağılımı %97,9 (94) A aleli, %2,1 (2) G aleli olarak bulunmuştur. 5-HTTLPR/rs25531 bölgesi alel dağılımı %64,6 (62) LA aleli, %2,1 (2) LG aleli ve %33,3 (32) S aleli olarak saptanmıştır. Takım-bireysel spor yapanlara göre 5-HTTLPR ve rs25531 alel ve genotipler ve serotonin işlevselliğinde dağılımda anlamlı bir ilişki yoktur. Branşlara göre 5-HTTLPR/rs25531 alel dağılımınında anlamlı ilişki bulunmamıştır, ancak takım ve bireysel spora göre anlamlı ilişki vardır. Saldırganlık alt boyutlarının branşlara göre karşılaştırılmasında herhangi bir anlamlı bulguya rastlanmamıştır. Ancak takım-bireysel spor yapanlarda yıkıcı saldırganlıkta yüksek düzeyde anlamlı ilişki vardır. Sporcuların alel dağılımları ve genotipleriyle; yıkıcı, atılgan ve edilgen saldırganlık puanları ve sigara ve alkol kullanımı, sportif ceza, branşlar arası ve takım-bireysel spor arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: SLC6A4 gen polimorfizmlerinin, takım-bireysel spor yapan ya da branşlar arasında saldırganlıkla bir ilişkisinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to reveal the relationship between aggression levels by examining the distribution of SLC6A4 gene on 5-HTTLPR polymorphism in team and individual athletes. Material and Method: A total of 48 athletes, including volunteers and random (randomized) 12 basketball, 12 soccer, 12 wrestling and 12 boxing competitors, participated in the study, with an average age of 20.75 years. Quantitative data was collected from individuals using the personal information form and data collection tool“Aggression Inventory”. Whole blood samples were taken for DNA isolation and genotyping was performed at OMU Black Sea Advanced Technology Research and Application Center (KITAM) Laboratory. Results: 66.7% of L, 33.3% of the participants had S alleles in the 5-HTTLPR region. The allele distribution of the Rs25531 region was found as 97.9% A allele, 2.1% G allele. The 5-HTTLPR / rs25531 region allele distribution was 64.6% LA allele, 2.1% LG allele and 33.3% S allele. There is no significant relationship in distribution of 5-HTTLPR and rs25531 allele and genotypes and serotonin functionality according to team-individual sports. There was no significant relationship in the 5-HTTLPR / rs25531 allele distribution according to the branches, but there was a significant relationship according to the team and the individual sport. No significant findings were found in the comparison of aggression sub-dimensions by branches. However, there is a high level of significant relationship in destructive aggression in those who do team-individual sports. With allele distributions and genotypes of athletes; There was no significant relationship between destructive, aggressive and passive aggression scores and smoking and alcohol use, sportive punishment, between branches and team-individual sports. Conclusion: It was determined that SLC6A4 gene polymorphisms do not have a relation between team-individual sports or aggression among the branches.