Bipolar bozukluk manik-depresif-ötimik dönemlerdeki hastalar ile sağlıklı kontrollerde serum resolvin d1 (RVD1) düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of resolvin d1 (RVD1) levels in manic-depressed-euthymic patients with bipolar disorder and healty controls
- Tez No: 460225
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KARAMUSTAFALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Resolvin D1, İnflamasyon, Metabolik Sendrom, Bipolar Disorder, Resolvin D1, Inflammation, Metabolic Syndrome Contact address: [email protected]
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
AMAÇ: Son yıllarda Bipolar Bozukluk (BPB) etiyolojisinde inflamatuar süreçlerin rolüne ait veriler giderek artmakta olup; akut duygudurum dönemlerinin inflamasyonu gösteren parametrelerdeki değişim ile ilişkili olabileceği bildirilmektedir. BPB ile birlikte Metabolik Sendrom'un (MetS) etiyopatogenezinde de kronik-düşük dereceli inflamasyonun varlığından ve RvD1'in de bu inflamasyonda görev aldığından bahsedilmektedir. Santral sinir sistemindeki nöronu apoptozisten ve nöroinflamasyondan koruması, anti-inflamatuar etkiler göstermesi nedeni ile RvD1'in BPB'nin etiyolojisinde katkı sunabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, BPB tanısı almış manik-depresif-ötimik dönemlerdeki hastaların serum RvD1 düzeylerinin, sağlıklı bireyler ile karşılaştırılması ve RvD1 düzeylerinin inflamasyon (C-Reaktif Protein, Sedimentasyon, Lökosit, Nötrofil) ve MetS parametreleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Ağustos 2015 ile Ağustos 2016 tarihleri arasında hastanemiz psikiyatri kliniklerinde yatırılarak ve ayaktan tedavi gören, içerme ve dışlama ölçütlerini karşılayan, DSM-5 tanı ölçütlerine göre Bipolar Bozukluk-I manik dönem tanılı 44, depresif dönem tanılı 35, ötimik dönem tanılı 42 erkek hasta rastgele seçim yöntemiyle çalışmaya alınmıştır. Sağlıklı bireylerden yaşı ve sigara içimi eşleştirilmiş 41 gönüllü kişi çalışmaya kontrol grubu olarak dâhil edilmiştir. Hastaların ve sağlıklı kontrol grubunun serum RvD1 düzeyleri ölçülmüştür. BULGULAR: Çalışmamızın ana bulgusu serum RvD1 düzeylerinin manik, depresif ve ötimik dönem tanılı hastalarda, sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek değerde saptanmasıdır. Serum RvD1 konsantrasyonları açısından en yüksek grup manik, sonra depresif, daha sonra da ötimik dönemdeki hastalar olup; en düşük konsantrasyon sağlıklı grupta tespit edilmiştir. Hasta grupları arasında da; manik dönem ile ötimik dönem arasında anlamlı bir fark gözlenmiştir. Çalışmamızın bir diğer bulgusu; RvD1'in MetS parametreleri ile herhangi bir ilişkisinin saptanmamış olmasıdır. Ayrıca inflamasyonun ana hücresi olan nötrofil ile RvD1 değerinin pozitif korele olması da dikkat çekmektedir. SONUÇ: Nöroprotektif ve anti-inflamatuar etkileri olan RvD1'in manik, depresif ve ötimik dönem tanılı hastalarda, sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek değerde saptanması; BPB'deki muhtemel bir inflamatuar duruma, reaktif RvD1 artışı ile verilmekte olan anti-inflamatuar cevabın bir göstergesi olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In recent years, the role of inflammatory processes in the etiology of Bipolar Disorder (BPD) has been increasing and acute mood episodes have been reported to be associated with changes in inflammatory parameters. It is also mentioned that the etiopathogenesis of Metabolic Syndrome (MetS) together with BPD is due to the presence of chronic low-grade inflammation and that RvD1 also takes part in this inflammation. It is thought that RvD1 may contribute to the etiology of BPD because of its anti-inflammatory and protective effects on neurons in central nervous system (CNS). In this study, it was aimed to compare the serum RvD1 levels of patients with BPD diagnosed manic-depressive-euthymic periods with those of healthy subjects and to investigate the relationship between RvD1 levels and inflammation (C-Reactive Protein, Sedimentation, Leukocyte, Neutrophil) and MetS parameters. METHOD: Forty-four patients with Bipolar Disorder-I manic episode, 35 patients with depressive episode, and 42 patients with euthymic episode, who were admitted to the psychiatry clinic as an outpatient or in-patient between August 2015 and August 2016, were included in this study. Forty-one volunteers who were matched for age and smoking from healthy subjects were included in the study as a control group. Serum RvD1 levels of patients and healthy control group were measured. RESULTS: The main point of our study was that serum RvD1 levels were statistically significantly higher in patients with manic, depressive and euthymic periods than healthy controls. The highest group is manic in terms of serum RvD1 concentrations, then depressive, then in the euthymic period; the lowest concentration was found in the healthy group. Among the patient groups; there was a significant difference between the manic and euthymic period. Another finding of our study is that; RvD1 has no relationship with the MetS parameters. There is also a positive correlation between RvD1 and neutrophils which are the main cell of inflammation. CONCLUSION: Significantly higher values of RvD1, which has a neuroprotective and anti-inflammatory effect in CNS, in patients with manic, depressive and euthymic period compared to the healthy control group; is suggesting that a possible inflammatory condition in BPD may be an indication of anti-inflammatory response given by an increase in reactive RvD1.