Ticari işlemlerde taşınır rehni
Movable pledge in commercial transactions
  1. Tez No: 634182
  2. Yazar: GÖKÇE COŞKUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınır Rehni Kanunu, Ticari İşlem, Taşınır Rehni, Ticari İşletme, Law on Movable Pledge, Commercial Transaction, Movable Pledge, Commercial Enterprises
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Ticari hayatta özellikle ekonomik ve mesleki faaliyetlerin devam ettirilebilmesinde finansman ihtiyacının karşılanabilmesi, işletmeler üzerinde rehin tesisi ile mümkün olabilmektedir. Bu hususta 28.01.1972 tarihinde yürürlüğe giren 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Kanunu ile ticari işletme ve esnaf işletmesi üzerinde taşınır rehin hakkı kurma imkânı getirilmiştir. Ancak ticari işletmenin bir bütün olarak rehnedilmesinin zorunlu olması, rehin veren sıfatını haiz olan kişilerin dar kapsamda ele alınması sebepleriyle söz konusu Kanun, ihtiyaçları karşılayamamış ve 01.01.2017 tarihinde çalışmamızda esaslı olarak ele alınan 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun ile getirilen rehin sistemi, Türk Medeni Kanunu'nun teslime bağlı taşınır rehni kurallarından farklılıklar teşkil etmektedir. TİTRK ile birlikte zilyetliğin devri şartına bağlı olmaksızın taşınırların rehnedilmesi mümkün kılınmış ve rehnin kapsamı ve tarafları büyük ölçüde genişletilmiştir. Bu çalışmada ilgili diğer mevzuatlarla karşılaştırmalı olarak inceleme yapılarak, 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu uyarınca taşınır rehninin tesisi, kapsamı, sözleşme hükümleri ve rehnin sona ermesi, uygulamada ortaya çıkabilecek muhtemel sorunlar eşliğinde değerlendirilerek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to continue economic and professional activities in commercial life, the need of financing can be covered via creating a pledge on the enterprises. In this regard, with the Law on Commercial Enterprise Pledge numbered 1447 and came into force on 28.01.1972, the opportunity to create a movable pledge right over the commercial and the tradesman enterprise. However, due to the necessity of a pledge on the commercial enterprise as a whole, and the narrow scope for the persons who have the title of pledger, the relevant Law could not meet the needs and the Law on Movable Pledge in Commercial Transactions (MPCT) entered into force on 01.01.2017 which is the essential subject of this study.The pledge system introduced by this Law differs from the pledge rules through delivery of the Turkish Civil Code. With MPCT, pledge on the movables regardless of the transfer of possession becomes possible; and the scope and parties of the pledge have been greatly expanded. In this study, as per the Law on Movable Pledge in Commercial Transactions numbered 6750 and comparison with other legislations, the creation and scope of the movable pledge, contract provisions and termination of the pledge have been evaluated with the consideration of possible problems that may arise in practice.