Nörosiyaset: Siyasal karar oluşturmada siyasal iletişimin bilinçdışına etkileri
Neuro politics: The effects of political communication on the consciousness in building political decision
- Tez No: 634275
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YAVAŞGEL, PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Nörosiyaset, Siyasal İletişim, Siyasal Algı, Siyasal Davranış, Siyasi Söylem, Neuropolitics, Political Communication, Political Perception, Political Behavior, Political Discourse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Siyasal alanda iktidarı ele geçirmek isteyen siyasal aktörler ve seçmenler arasındaki ilişkiler siyasal iletişimin önemini gün geçtikçe arttırmaktadır. Bu durum, iletişimin hızla akıp gittiği postmodern çağda siyasal iktidarı ele geçirmek isteyen aktörleri seçmenlerin beklentilerini anlayabilmek için yeni arayışlara itmektedir. Son yıllarda birçok alanda benimsenen interdisipliner yaklaşım siyasal iletişim alanında da ön plana çıkmaya başlamıştır. Siyasal iletişim alanının nörobilimin sunduğu araştırma tekniklerini kullanması, seçmenlerin davranışlarının altında yatan siyasal algı ve tutumları anlayabilmek için yeni filizlenen ve nörosiyaset denilen bir alanın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Felsefe, biyoloji, psikoloji, sosyoloji, nörobilim, fizik, iletişim, siyaset, davranış bilimleri gibi birçok farklı disiplinin bir araya gelmesiyle oluşan nörosiyaset geleneksel araştırma tekniklerine karşılık seçmenlerin araştırma sonuçlarını manipüle etmesini engellemektedir. Bu çalışma geleneksel kamuoyu araştırmalarından farklı olarak siyasal liderlerin ve kullandıkları söylemlerin seçmenlerin bilinçdışında yarattığı motivasyonu ve duygusal ilgiyi tespit etmeyi amaçlamaktadır. Nörosiyaset alanına odaklanan çalışmanın ilk bölümünde siyasal davranışın nörobiyolojik temelleri, ikinci bölümde siyasal davranışın psikolojik ve sosyolojik yapısı, üçüncü bölümde ise, siyasal davranış ve siyasal ikna, dördüncü bölümde, nörosiyaset teknikleri ve çalışmaları, beşinci bölümde, siyasi liderlerin ve söylemlerinin seçmenlerin bilinçdışında yarattığı motivasyonel ve duygusal tepkiler analiz edilmiştir. Deney yönteminin kullanıldığı bu araştırmada nörosiyaset çalışmalarında kullanılan EEG, PPG ve GSR tekniklerinden yararlanarak seçmenlerin siyasal algıları irdelenmeye çalışılmıştır. AK Parti, CHP, MHP, HDP, İYİ Parti seçmenleri ile gerçekleştirilen çalışmada oy verme davranışları değil, siyasal liderlerin ve söylemlerin seçmenlerin bilinçdışında yarattığı etki incelenmiştir. Araştırma siyasi kişiliklerin ve söylemlerin seçmenler üzerindeki bilinçdışı etkisine odaklanmaktadır. Bilinçdışına odaklanan nörosiyaset konusunda Türkçe literatürde sınırlı sayıda araştırmanın yer alması çalışmayı önemli kılmaktadır. Ayrıca geleneksel araştırma tekniklerinden farklı olarak nörosiyaset tekniklerinin katılımcıların sözlü beyanlarıyla yanıltma ve doğru ifade edememe gibi tutarlılık sorunlarını bertaraf etmesi çalışmanın diğer bir önemli yanıdır.“İnsanların siyasal tercihleri biyometrik ve nörometrik işaretleri ile uyumludur.”ve“İnsanları etkileyen siyasal unsurlar biyometrik ve nörometrik verilerden çıkarılabilir.”hipotezlerini nörosiyaset teknikleriyle araştıran çalışmanın sonuçlarına bakıldığında bu hipotezlerin ilki kısmen doğrulanırken ikincisi tamamen doğrulanmaktadır. Ayrıca çalışmanın sonuçları biyolojik ve psikolojik yapı kadar toplumsal yapının ve güncel koşulların da siyasal algılar dolayısıyla siyasal davranış üzerinde belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The relations between voters and political actors who want to grab the power in the political space are increasing the importance of political communication day by day. In the postmodern era where communication flows fast, this situation pushes the political actors who want to get political power to new searches in order to understand the expectations of the voters. The interdisciplinary approach adopted in many fields in recent years has also come to the forefront in the field of political communication. To understand the political perceptions and attitudes underlying the behavior of voters in the political communication area using the research techniques offered by neuroscience has led to the emergence of a field that sprouted and called neuropolitics. Composed of the combination of many different disciplines such as neuroscience, politics, communication, psychology, sociology and biology, neuropolitics prevents voters from manipulating the research results in contrast to traditional research techniques. This study, unlike traditional researchs on public opinion, aims to reveal the motivational and emotional interest of the voters in their unconscious toward political leaders and their economic-political discourses. In this study that focuses on the neuropolitics has been analyzed the neurobiological basis of political behavior in the first part and the psychological and sociological structure of political behavior in the second part. And also political behavior and political persuasion has been analyzed in the third part of study. In the fourth part of study neuropolitics' techniques and studies, has been handled. In the fifth part of the study motivational and emotional reactions of voters unconsciously towards political leaders and their discourses has been analyzed. In the study conducted with AK Party, CHP, MHP, HDP, IP voters, not voting behaviors are examined but the influence of political leaders and their discourses on voters' unconsciousness is examined. The research focuses on the unconscious effect of political personalities and their discourses on voters. The limited study in the Turkish literature on neuropolitics makes the study important. In addition, unlike traditional research techniques, it is another important aspect of the study that neuropolitics' techniques eliminate consistency problems such as misrepresentation and inability to express correctly with participants' verbal statements.“The political preferences of people are compatible with biometric and neurometric signs.”and“Political factors influencing people can be derived from biometric and neurometric data.”When we look at the results of the study that investigates hypotheses with neuropolitics' techniques, first hypothesis is confirmed partly and second hypothesis is confirmed completely. In addition, the results of the study reveal that social structure and current conditions as well as biological and psychological structure are determinant on political behavior due to political perceptions.