Adana ve Mersin illeri nar bahçelerinde hasat öncesi meyve çürüklük patojenleri ve farklı zamanlardaki inokulasyon yöntemlerinin hastalık oluşumuna etkisinin araştırılması
Investigations of the pre-harvest fruit rot pathogens in the Adana - Mersin pomegranate groves and inoculation methods performed at different periods on disease incidence
- Tez No: 634323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT SONER AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nar, hasat öncesi, meyve çürüklüğü, Alternaria, Colletotrichum, Diaporthe ambigua, Pomegranate, pre-harvest, fruit rot, Alternaria, Colletotrichum, Diaporthe ambigua
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hasat öncesi meyve çürüklüğü nar bahçelerinde önemli bir fungal problemdir ve ciddi kayıplara neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Adana ve Mersin illerindeki nar bahçelerinde hasat öncesi meyve çürüklüğünün yaygınlığını saptamak, bununla ilişkili fungal patojenleri belirlemek ve farklı zamanda yapılan inokulasyonların hastalık oluşumuna etkisini ortaya koymaktır. 2018 yılında toplam 39 bahçede sörvey yapılmış ve simptomatik meyve örnekleri alınmıştır. Fungal patojenler standart mikolojik prosedürlerle izole edilmiş ve klasik-moleküler metodlarla tanılanmıştır. Patojenler bahçe koşullarında 2 farklı zamanda (çiçeklenme-meyve tutumu ve meyve büyümesi dönemleri) inokule edilmiş ve sırasıyla meyve dökümü ile kaliks çürüklüğü görülen meyve oranları hesaplanmıştır. Sonuçlara göre, Adana ve Mersin'deki meyve çürüklüğü yaygınlığının sırasıyla %70.6 ve %22.7 olduğu bulunmuştur. Bu illerdeki ortalama hastalık çıkışı yine aynı sırayla %5.0 ve %1.1 olarak hesaplanmıştır. Simptomatik meyvelerden Alternaria, Aspergillus niger, Aureobasidium pullulans, Botrytis cinerea, Colletotrichum spp. Diaporthe ambigua, Nigrospora oryzae, Penicillium ve Talaromyces türleri izole edilmiştir. Bu türlerin bazıları, çiçekli meyveciklere inokule edildiklerinde, % 87.5-100 oranında dökülmeye neden olmuş, ancak saf su püskürtülen kontrolde dökülme oranları % 60-70 arasında gerçekleşmiştir. Bu sonuçlar, inokule edilen tüm türlerin çiçek ve meyvecikler üzerinde patojenik olduğunu ve bu kısımların dökülmesine yol açtığını göstermiştir. Buna karşın meyveler yarı büyüklüğüne ulaştığında sadece Coniella granati ve Diaporthe ambigua inokulasyonları kaliks çürüklüğüne neden olmuş, diğer türler meyveleri çürütememiştir.
Özet (Çeviri)
Pre-harvest fruit rot is an important fungal problem and causes serious losses in pomegranate orchards. The aims of the study were; to determine pre-harvest fruit rot in pomegranate orchards in Adana and Mersin provinces, to detect fungal pathogens associated with fruit rot and to reveal the effect of inoculations performed at different times on disease prevalence. Totally 39 orchards were surveyed in 2018 and symptomatic fruits were sampled. Fungal pathogens were isolated with standard mycological isolation procedures and identified with classical and molecular methods. Pathogens were inoculated at two different periods (flowering-fruit set and fruit growth stages) in field conditions, fruit drop and calyx rot incidence were calculated respectively. According to results, the prevalence of fruit rot in Adana and Mersin were found to be 70.6% and 22.7% respectively. The average disease incidence in these provinces was calculated as 5.0% and 1.1% in the same order. Alternaria sp, Aspergillus niger, Aureobasidium pullulans, Botrytis cinerea, Colletotrichum sp., Diaporthe ambigua, Nigrospora oryzae, Penicillium and Talaromyces species were isolated from the symptomatic fruits. Some of these fungi caused fruitlet falling 87.5-100% off when inoculated at the fruit set time, however the dropping rates were 60-70% in the control treated with tap water. These results indicated that all inoculated species were pathogenic on flowers and fruitlets and they caused falling off these parts. However, when the fruits reached half size, only Coniella granati and Diaporthe ambigua inoculations caused calyx rot of the fruits, other species could not.