Salisilik asitin buğday çiminin oksidatif stres indeksine ve DNA koruyucu aktivitesine etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects ofsalicylic acid on oxidative stress index and DNA protective activity of wheatgrass
- Tez No: 634351
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHAMİT BATTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: DNA koruyucu etki, Ekmeklik buğday, Oksidatif stres indeksi, Salisilik asit, Bread wheat, DNA protective effect, Oxidative stress index, Salicylic acid
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Buğday çimi yüksek miktarlarda klorofil, E vitamini ve C vitamini içeriğinden dolayı yüksek antioksidan özelliğe sahip olup bazı hastalıkların (anemi, diyabet, kanser) tedavisinde kullanıldığını belirtilen in vitro ve in vivo çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, farklı salisilik asit konsantrasyonları (Kontrol (distile su), SA-2 (10-2 M), SA-4 (10-4 M), SA-6 (10-6 M), SA-8 (10-8 M), SA-10 (10-10 M) ve SA-12 (10-12 M)) kullanılarak şişirilen tohumlardan büyütülen buğday çiminin oksidatif stres indeksine ve DNA koruyucu özelliğine etkilerini araştırmaktır. Bunun yanında, buğdaylar su kültüründe 10 gün büyütüldükten sonra, bazı fizyolojik parametrelere, pigment içeriğine, bazı oksidatif stres metabolitlerine antioksidan savunma enzimlerinin aktivitelerine etkileri araştırıldı. Çimlenme oranlarına göre SA-2 uygulamasının çimlenmeyi engellediği bulundu. SA-12 uygulaması sürgün boyunun kontrole göre uzamasına yol açtı. Salisilik asitin farklı konsantrasyonu uygulamaları kök uzunluğunda artışa sebep olurken, kök yaş ağırlığında da artış olduğu bulundu. SA-8 uygulamasının toplam antioksidan seviyesinde artışa sebep olduğu ve oksidatif stres indeksini düşürdüğü bulundu. Katalaz aktivitesinde SA-6 uygulamasının kontrole göre anlamlı artışa sebep olduğu bulundu. Liyofilize buğday çimi ektresinin pUC19 plazmitini Fenton reaksiyonu ile oluşturulan hidroksil radikallerinin zararlı etkilerinden koruduğu gözlendi. Salisilik asit uygulanan buğday çiminin toplam antioksidan seviyesinin artışına yol açarak oksidatif stres indeksini düşürdüğü ve DNA koruyucu etkiye sahip olabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
There are in vitro and in vivo studies presenting wheatgrass is used in the treatment of some diseases (anemia, diabetes, cancer) because of itshighamounts of chlorophyll, vitamin E, vitamin C and antioxidants contents. The aim of thisstudywas to investigate the effects of wheatgrass grown from seeds imbibed with different concentrations of SA (Control (distelled water), SA-2 (10-2 M), SA-4 (10-4 M), SA-6 (10-6 M), SA-8 (10-8 M), SA-10 (10-10 M) and SA-12 (10-12 M)) on oxidative stress index (OSI) and DNA protective properties. Additionally, the effects on some physiological parameters, pigment content, some oxidative stress metabolites, antioxidant defense enzyme activities wereinvestigatedafter the wheat wasgrown in water culture for 10 days. According to germinationrates, SA-2 application wasfound to preventgermination. SA-12 application causedincrease in the shootlengthcompared to the control. Applications of different concentrations of SA caused an increase in rootlength, while an increase in rootfreshweightwasalsofound. Itwasfoundthat SA-8 application caused an increase in the total antioxidant level and lowered the OSI. Itwasdeterminedthat SA-6 application caused a significantincrease in catalase activity compared to the control. Itwasobservedthat lyophilized wheatgrass extract protects the pUC19 plasmid from the harmful effects of hydroxyl radicals formed by the Fenton reaction. Itwasconcludedthat wheatgrass treated with salicylic acid causesdecrease in OSI increasing the total antioxidant level and mayhave a DNA protective effect.