Belenköy (Feke) ile Horzum (Kozan) dolayının stratigrafisi, Doğu ve Orta Toroslar'daki paleozoyik istiflerle korelâsyonu
Stratigraphy of Belenköy (Feke) and Horzum (Kozan) area, and correlative study of the paleozoic sequences in the Eastern and Central Taurides
  1. Tez No: 634381
  2. Yazar: DOĞAN USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLVİ CAN ÜNLÜGENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Toroslar, Horzum, Geyikdağı Birliği, Allokton, Korelasyon, Eastern Taurus, Horzum, Geyikdağı Unit, Allochthonous, Correlation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu çalışma ile Doğu Toroslar'ın batı kesiminde yer alan inceleme alanının, 1/25 000 ölçekli ayrıntılı jeoloji haritası yapılarak, bölgenin jeolojik ve stratigrafik özelliklerinin ortaya konulması, inceleme alanında yüzeyleyen Paleozoyik istiflerinin, Doğu ve Orta Toroslar'daki Paleozoyik istiflerle korelâsyonunun yapılması amaçlanmıştır. İnceleme alanındaki allokton birimler; değişik yaş ve türde blok ve tektonik dilimler ile metadiyabaz, metagabro ve asidik kayaç (granit) bloklarını da kapsayan Geç Kretase yaşlı Horzum Tektonik Melanjı; Prekambriyen-Silüriyen yaşlı birimleri içeren ve düşük dereceli metamorfizma gösteren Görbiyes Dağı Birliği ile Prekambriyen-Geç Kretase yaşlı sığ denizel nitelikli kırıntılı ve karbonatlı kayaçlardan oluşan Geyikdağı Birliği ile temsil edilir. Bu allokton kütleler kendi içerisinde önemli ölçüde kıvrımlanmış ve ekaylanmıştır. Temel birimlerin üzerine açısal uyumsuzlukla gelen Senozoyik yaşlı çökeller Kozan-Feke (Adana) Havzası olarak ayırtlanmıştır. İnceleme alanında bulunan Paleozoyik istiflerinin, Orta ve Doğu Toros kuşağındaki Paleozoyik istiflerle büyük oranda benzerlikler sunduğu belirlenmiştir. Bölgede, Geç Kretase, Lütesiyen ve geç Miyosen sonunda etkin olan yatay hareketlerin varlığı belirlenerek Miyosen birimlerinin Paleozoyik ve Mesozoyik birimleri tarafından tektonik dokanakla üzerlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to reveal the geological and stratigraphical features of the region in the western part of the Eastern Taurus Mountains, by making a detailed geological map with a scale of 1/25 000, and to correlate the Paleozoic sequences in the Eastern and Central Taurus Mountains of the Paleozoic sequences. Allochthonous units in the study area are represented by (i) the Late Cretaceous age Horzum Tectonic Melange, which includes blocks and tectonic slices of different ages and types, comprising metadiabase, metagabro and acidic rock (granite) blocks; (ii) Görbiyes Dağı unit, which contains Precambrian-Silurian aged units and shows low-grade metamorphism; and the (iii) Geyikdağı Unit, which consists of Precambrian-Late Cretaceous aged shallow marine clastic and carbonate rocks. These allochthonous blocks are in themselves significantly folded and imbricated with low angle thrusts. Cenozoic sediments that overlie the basement units with angular unconformity are distinguished as Kozan-Feke (Adana) Basin. It has been determined that the Paleozoic sequences in the study area are largely present similarity to the Paleozoic sequences in the Central and Eastern Taurus belt. In the region, it was determined that the presence of horizontal movements that were active at the end of Late Cretaceous, Lutetian and late Miocene were overlain by the Paleozoic and Mesozoic units of the Miocene units by tectonic contact.