Fıkhu'l-ekalliyat açısından Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının insani ve ekonomik ilişkileri
The human and economic relations of Muslim Turkish minority of western Thrace in terms of Fikhu'l-ekalliyat
  1. Tez No: 634414
  2. Yazar: MOUCHAMMED FATICH NTELI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT AYENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Trakya, Azınlık, Ekalliyat, Fıkhu'l-ekalliyât, İnsani ilişki, Ekonomik ilişki, Western Thrace, Minority, Ekalliyat, Fıkhu'l-ekalliyat, human relations, economic relations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tezimiz giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, kapsamı ve sınırları hakkında bilgi verilmiştir. İlk bölümde fıkıh, azınlık, fıkhu'l-ekalliyât, Batı Trakya ve dâr (ülke) kavramları, kavramsal çerçeve anabaşlığı altında incelenmiştir. İkinci bölümde, Müslümanların gayrimüslimlerle komşuluk ilişkileri, gayrimüslim kimselerin ikramlarına karşı tutum, boğazlama gerektiren ürünler, gayrimüslimlerin davetlerine katılma, dinî ve millî bayramlarını kutlama ve gayrimüslimlere maddi yardımda bulunma gibi insanî konular, fıkhu'l-ekalliyât bağlamında araştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise Müslümanlarla gayrimüslimler arasındaki ekonomik ilişkiler, azınlık Müslümanlarının gayrimüslim kimselerle ortaklık kurması, Müslümanın gayrimüslimi çalıştırması, Müslümanın gayrimüslimin yanında çalışması, İslâm'ın haram kıldığı yoldan kazanç ve faizli muameleler başlıkları altında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of an introduction and three chapters. The introduction part provides information about the subject, purpose, scope and limits of the research. In the first chapter, fiqh, minority, Fıkhu'l-ekalliyât, Western Thrace and the concept of dar (country) are examined under the conceptual framework. In the second chapter, neighboring relationships of Muslims with non-Muslims, attitudes towards the treats of non-Muslim people, products that require slaughtering, participating in special events, celebrating religious and national holidays and providing financial aid to non-Muslims are discussed in fıkhu'l-ekalliyat context. The third chapter examines the economic relations such as the partnership of minority Muslims with non-Muslims, a Muslim employing a non-Muslim, a Muslim working alongside a non-Muslim, earning from the way that Islam has forbidden and interest-bearing transactions.