Türkiye'de sosyal belediyecilik uygulamalarının değerlendirilmesi: Lüleburgaz Belediyesi örneği
Evaluation of social municipality in Turkey: Lüleburgaz example of Municipalities
- Tez No: 634425
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERMİN ATAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Politika, Sosyal Belediyecilik, Orta Ölçekli Kentler, Lüleburgaz Belediyesi, Social State, Social Policy, Social Municipality, Midsize Cities, Lüleburgaz Municipality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Sosyal belediyecilik, yerel yönetimlerin sosyal alanlarda planlama, düzenleme ve hizmet etme faaliyetlerini üstlenen, desteklenmesi gereken dezavantajlı kesimleri hizmet önceliklerinde dikkate alan, yerel yönetimlere sosyalleştirme, rehberlik etme gibi görevler yükleyen bir yerel yönetim modelidir. Sosyal belediyecilik farklı dönemler itibarı ile toplumcu belediyecilik, yeni belediyecilik, sosyal refah belediyecilik gibi isimler altında incelenmektedir. Genel olarak sosyal belediyecilik uygulamalarının sosyal yardımlardan sosyal kültürel hizmetlere yöneldiği görülmektedir. Özellikle gelişmişlik düzeyi yüksek olan belediyelerde böyle bir eğilim dikkati çekmektedir. Sosyoekonomik yapısı gelişmiş kentlerde sosyal belediyecilik hizmetleri daha çok sosyal, kültürel hizmetlere doğru evirilmektedir. Lüleburgaz Belediyesinin Faaliyet Raporları üzerinden yapılan incelemeler ve Belediye Başkanı ve Şube Müdürleri ile yapılan yüz yüze yeni yapılandırılmış görüşmeler sonrasında Lüleburgaz Belediyesi'nin Sosyal Belediyecilik Uygulamaları işlevleri ve hizmet alan gruplar bakımından incelenmiş ve sosyal belediyecilik uygulamaları açısından hangi ilkelerin daha çok dikkate alındığı MAXQDA analiz programında hazırlanarak belirlenmiştir. Lüleburgaz Belediyesinin sosyal belediyecilik uygulamalarının sosyalleştirme ve mobilize etmeyi hedefleyerek yardımdan ziyade özellikle gençler başta olmak üzere, çocuklar, kadınlar ve engellilerin ve tüm Lüleburgazlıların bireysel gelişimini sağlamaya yönelik olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF SOCIAL MUNICIPALITY IN TURKEY: LÜLEBURGAZ EXAMPLE OF MUNICIPALITIES Social municipality is a local goverment model that undertakes the planning, organizing and serving activities of local goverments in social areas, takes into account the disadvantaged groups that need to be supported in service priorities, and places tasks such as socializing and guiding to local goverments. Social municipality is examined under the names such as socialist municipality, new municipality, social welfare municipality as of different periods. In general it is seen that social municipality pratices change from social aids to social cultural services. Especially in municipalities with high level of development, such a trend draws attention. Social municipal services are evolving towards social and cultural services in cities with developed socioecenomic structure. After rewiewing the activity reports of Luleburgaz Municipality and face to face interviews with the mayor and branch managers, Luleburgaz Municipality was examined in terms of social municipal practices and groups receiving services and the principles considered in terms of social municipality were determined by the MAXQDA analysis program. It has been observed that the social municipality practices of Luleburgaz Municipality are aimed at ensuring the personel development of children, women, disabled people and all Luleburgaz people, especially young people, rather than aids by aiming to socialize and mobilize.