Türkiye'de sosyal belediyecilik uygulamalarının değerlendirilmesi :İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Evaluation of social municipality practices in Turkey: Example of İstanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 561777
  2. Yazar: SERCAN VAROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Belediyecilik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Politika, Sosyal Devlet, Social Municipality, Istanbul Metropolitan Municipality, Social Policy, Social State
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
En geniş anlamıyla bakıldığı zaman Sosyal belediyecilik, belediyeler tarafından üretilen politikaların merkezinde insanın yer aldığı ve toplumu hedef alan uygulamaların benimsendiği bir anlayış olarak ifade edilebilir. Özellikle 1990'lardan sonra Türkiye'de de çalışılan bir alan haline gelmiş olan sosyal belediyecilik, şehirlerin birbirleri ile rekabetini ve şehirlerin tanıtımında önemli bir unsuru temsil etmektedir. Bu hizmetler genellikle sosyal yardım, sosyal hizmet ve kültürel çalışmalar kapsamında süregelmektedir. Bu çalışmanın amacı, sosyal belediyecilik algısını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği ile sosyal belediyecilik anlayışı içerisinde İBB'nin yapılan hizmetlerini ve bu hizmetleri gerçekleştirenlerle hizmetten faydalananların hizmetlere ilişkin algılarını ve tutumlarını irdelemektir. Bu kapsam doğrultusunda, sosyal devlet/refah devleti, sosyal politika ve sosyal belediyecilik kavramlarına ilişkin literatüre yer verilmiştir. Ardından İBB'nin sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde yürüttüğü hizmetler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Social municipality can be defined as an understanding that allows municipalities to take people on the basis of the policies they produce and to implement human and community based practices. In Turkey, especially in the 1990s, the concept of social municipality, which started to expand its application area with the personal efforts and efforts of some mayors, became one of the important policy elements in the competition and promotion of cities. These services are mostly carried out within the framework of social assistance, Social Services and cultural activities. The aim of this study is to reveal the perception of social Municipality within the framework of social municipality understanding through the Istanbul Metropolitan Municipality sample and to determine the perceptions and attitudes of the operators and beneficiaries regarding the services offered. In this context, the literature on the concepts of social state/welfare state, social policy and social municipality has been included. Then, the services provided by the IBB within the framework of social municipality understanding were discussed.