Ramus mandibulae osteotomilerinde güvenli bölgenin saptanması
Determination of safety zone in the mandibular ramus osteotomies
  1. Tez No: 634481
  2. Yazar: FATMA SEVMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Foramen mandibulae, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Ramus mandibulae osteotomisi, Mandibular Foramen, Cone Beam Computed Tomography, Mandibular ramus osteotomy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bazı mandibular ve oklüzal patolojiler ortodontik tedavi ile düzeltilebilse bile daha iyi fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar için dentofasiyal osteotomilere başvurulur. Ramus mandibulae'ye uygulanacak cerrahi girişimlerde, foramen mandibulae'den geçen damar-sinir yapılarının korunmasına, komplikasyonların azalmasına ve cerrahi işlemin başarı oranının artmasına yardımcı olacak güvenli bölgenin lokalizasyonunun bilinmesi önemlidir. Güvenli bölge, a. /v. /n. alveolaris inferior'a zarar vermeden osteotomi işlemi yapılabilen ramus mandibulae osteotomi alanıdır. Bu çalışmada, Anadolu'da yaşayan 18-65 yaş aralığındaki bireylerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerinde ramus mandibulae'de güvenli bölgeyi saptamak, antilingula ve aksesuar foramen mandibulae varlığını araştırmak amaçlanmıştır. 300 bireyin KIBT görüntülerinde sagittal kesitte 5, transvers kesitte 4 parametre retrospektif olarak incelendi. Bu çalışmada toplam 9 parametre ölçülmüş olup, istatiksel analiz yapılmıştır. Ölçümler sonucu ramus mandibulae'de güvenli bölgenin üst bölümünü saptamak için foramen mandibulae ile incisura mandibulae arasındaki mesafenin incisura mandibulae ile mandibula alt sınırı arasındaki mesafeye oranı, arka bölümünü saptamak için foramen mandibulae ile ramus mandibulae arka kenarları arasındaki mesafenin ramus mandibulae ön ve arka kenarı arasındaki mesafeye oranı hesaplandı. Güvenli bölge, ramus mandibulae'nin %55 üst bölümü ile %49 arka bölümü olarak saptandı. Güvenli bölge sınırlarına dikkat edilerek yapılan ramus mandibulae osteotomilerinde damar-sinir hasarı en aza indirgenecektir. Ramus mandibulae osteotomilerinde her zaman bulunmayan antilingulanın kılavuz nokta olarak kullanımı güvenilir değildir. Elde edilen bulguların ramus mandibulae osteotomilerinde yol gösterici olacağı ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Although some mandibular, occlusal pathologies can be reformed with orthodontic treatment, dentofacial osteotomies are applied for better functional and cosmetic results. During surgery, safety zone should be determined in order to prevent damage of the inferior alveolar artery/ vein/ nerve structures in this region, increase the success rate of the surgery and to reduce complications may occur. The safety zone is the mandibular ramus osteotomy area, where osteotomy can be performed without damaging the inferior alveolar artery/ vein/ nerve structures. It was aimed to determine the safety zone in the mandibular ramus in the cone beam computed tomography (CBCT) images of individuals between the ages of 18-65 living in Anatolia. It also investigated the presence of antilingula and accessory mandibular foramen. CBCT of 300 individuals evaluated retrospectively. A total of 9 parameters, 5 in sagittal section and 4 in transverse section, were examined on these images. In this study, a total of 9 parameters were measured and statistical analysis was performed. The safety zone was determined in posterior %49 of distance between the mandibular foramen and anterior-posterior margins of mandibular ramus and in the upper %55 of distance between mandibular notch and lower limit of mandibular ramus. We think it will contribute to literature by reducing risk of complications and increasing success rate with safe region.