Dinamik teslim tarihi atama, iş ve AGV yönlendirme problemlerine bütünleşik bir yaklaşım
An integrated approach to dynamic delivery date assignment, job and AGV dispatching problems
  1. Tez No: 634525
  2. Yazar: SAKHI MOHAMMAD HAMIDY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teslim Tarihi Atama, AGV Sistemleri, MAGV Sistemleri, Makine Öncellik Kuralları, Due Date Assignment, AGV Systems, MAGV Systems, Machine Priority Systems
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Gecikmesiz bir teslimat için uygun bir teslim tarihinin atanması ve siparişlerin akış süresinin doğru tahmin edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı esnek üretim sistemi kapsamında üretim yapan bir atölyede, malzeme taşıma sistemi yönlendirme ve makine öncelik kuralları gözönüne alınarak siparişlere teslim tarihi atanması için uygun bir politikanın belirlenmesidir. Çalışmada 6 farklı problem (Teslim tarihi atama, Makine önü iş sıralama, AGV görev belirleme, AGV dağıtım noktası seçme, AGV alım noktası seçme ve AGV yük seçme problemi) için kullanılan kurallara bağlı olarak 4032 simülasyon modeli oluşturulmuş ve 5 farklı performans ölçütüne göre değerlendirilmiştir. Teslim tarihi atama problemi için bulunan en iyi kural olan CON kuralı kullanılan diğer kurallara göre sırasıyla çıktı sayısında ortalama %0,054, akış süresinde %1,81, gecikme süresinde %3,85 ve sapma süresinde %2,35 oranında üstünlüğe sahiptir. Ortalama erken çıkma performans ölçütüne göre ise JIQ kuralı diğer kurallara göre %11,58 oranında üstünlüğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
For a non-delayed delivery, a suitable due date must be determined and the flow time of the orders must be accurately estimated. The main purpose of this study is to determine a suitable policy for assigning a due date to the orders by considering the material handling system dispatching and machine priority rules in a workshop within the scope of flexible production system. In the study, 4032 simulation models are designed based on the rules used for 6 different problems (Due date assignment, Machine work ordering, AGV task determination, AGV delivery point selection, AGV pickup point selection and AGV load selection) and evaluated according to 5 different performance criteria. The CON rule, is found to be the best rule for the due date assignment problem. With compare to other rules the CON rule has an average of 0.054% superiority in the number of outputs, 1.81% in the flow time, 3.85% in the lateness and 2.35% in the deviation time, respectively. In the average of earliness, JIQ rule has 11.58% superiority compared to other rules.