Ses terapisinde görsel geribildirim olarak nazometre kullanımının etkinliği
Effectiveness of using nasometers as visual feedback in voice therapy
- Tez No: 634602
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: ses terapisi, disfoni, rezonans ses terapisi, görsel geribildirim, voice therapy, dysphonia, resonant voice therapy, visual feedback
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Ankara Üniversitesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Nimetullah Esmer Ses Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezine disfoni şikayeti ile başvuran ve tedavi sürecinde ilk basamak olarak ses terapisi düşünülen hastalarda, ses terapisi sürecinde görsel geribildirim olarak nazometre kullanımının etkinliği araştırılmak istenmiştir. Çalışmaya 22 (yirmi iki) yetişkin ve 6 (altı) çocuk olmak üzere toplam 28 ( yirmi sekiz) kişi dahil edilmiştir. Hastalar ses terapisi süresince geribildirim alan/ses terapisi süresince geribildirim almayan olmak üzere, iki homojen gruba ayrılmıştır. Tüm hastaların genel KBB muayeneleri yapılmış, terapi öncesi akustik (MF0, jitter, shimmer, harmonik gürültü oranı), aerodinamik (maksimum fonasyon zamanı, s/z oranı) ve algısal (ses handikap indeksi, sesle ilgili yaşam kalitesi ölçeği) değerlendirmeleri alınmıştır. Terapi programı rezonans ses terapisi yöntemi esas alınarak planlanmıştır. Terapi programına alınan hastalara bireysel olarak terapi seansları yapılmıştır. Terapi seansları sonunda değerlendirilen ölçümler tekrar edilmiş ve aradaki fark analiz edilmiştir. Değerlendirilen parametreler göz önünde bulundurulduğunda; ses terapisinde görsel geribildirim kullanmanın, bireylerin ses kalitesindeki artışı desteklediği ve terapi sürecine uyumunu arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effectiveness of the use of nasometer as visual feedback in the voice therapy process in patients who were admitted with dysphonia and who were considered to have sound therapy as the first step in the treatment process. A total of 28 (twenty eight) people, 22 (twenty two) adults and 6 (six) children, were included in the study. The patients were divided into two homogeneous groups, which received feedback during voice therapy / did not receive feedback during voice therapy. General ENT examinations of all patients were performed, acoustics (MF0, jitter, shimmer, harmonic noise ratio), aerodynamics (maximum phonation time, s / z ratio) and perceptual (sound handicap index, sound quality of life scale) were taken before therapy. The therapy program was planned based on the resonance voice therapy method. The therapy sessions were held individually to the patients included in the therapy program. Measurements evaluated at the end of the therapy sessions were repeated and the difference was analyzed. Considering the parameters evaluated; It has been concluded that using visual feedback in voice therapy supports individuals' increase in sound quality and improves their compliance with the therapy process.