Burcu Karadağ'ın hayatı ve kadın neyzen olarak Türk müziğine katkıları
Burcu Karadağ's life and her contributions to Turkish music as a woman ney player
  1. Tez No: 832945
  2. Yazar: ŞÜKRÜ OKAN URŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. RAUP MUSAEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, ney, neyzen, Burcu Karadağ, Music, ney, ney player, Burcu Karadag
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Burcu Karadağ'ın hayatı ve kadın neyzen olarak Türk müziğine katkılarını incelemek bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Burcu Karadağ ile ilgili yazılı, görsel, işitsel kaynaklar taranmış ve bu kaynaklara ulaşılmış, kaynaklara ulaşıldıktan sonra bu kaynakların orijinalliği kontrol edilmiş, elde edilen dokümanlar tek tek incelenmiş, video kayıtları vb. belgeler yazıya aktarılmış, sanatçı ile ilgili yapılmış röportajlar gözden geçirilmiş, kaynaklarda yer alan bilgiler birbirleri ile karşılaştırılmış ve sonunda bilgiler analiz edilerek veriler kullanılmıştır. Ayrıca Burcu Karadağ'ın kendisi ile ilgili bir görüşme yapılmış ve sanatçı ile yapılan görüşmenin ses kaydı alınmış ve bu ses kaydı görüşme sonunda yazıya aktarılmıştır. Burcu Karadağ'ın Türk müziğine katkıları on alt başlıkta incelenmiş ve analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Burcu Karadağ'ın Türk müziği eğitimine katkıları olduğu, birçok önemli müzisyenle çalışmalarını birleştirdiği, yurt içinde ve yurt dışında konserler verdiği, uluslararası çalışmalarda Türkiye'yi temsil ettiği, albüm ve kitap yayınları olduğu, beste yaptığı, kadın neyzen olarak örnek teşkil ettiği, yeteneği ile yetinmeyip başarıya inandığı ve bu doğrultuda çalıştığı, ney sesi ile müzik terapisine katkı sağladığı ve kalıplaşmış yargıları kırarak gençlere ney'i sevdirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu tez, bir kadın neyzen üzerine yapılmış olan ilk tez olma özelliğine sahiptir. Çalışmanın ney eğitimcileri, ney icracıları ve öğrenciler için kaynak teşkil edeceği düşünülmekte ve toplumda ney'e ve ney dinlemeye yönelik ilginin artmasına katkı vermesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine Burcu Karadag's life and her contributions to Turkish music as a woman ney player. In line with the purpose of the research, document analysis method, one of the quantitative research methods, was used in the research. Written, visual and audio sources about Burcu Karadag were scanned and these sources were accessed. The documents were transcribed, the interviews about the artist were reviewed, the information in the sources was compared with each other, and finally the information was analyzed and the data were used. In addition, an interview was held with Karadag herself and the audio recording of the interview with the artist was taken and this audio recording was transcribed at the end of the meeting. Burcu Karadag's contributions to Turkish music were examined and analyzed under ten sub-titles. In the research, the artist contributed to Turkish music education, combined his works with many important musicians, gave concerts in the country and abroad, represented Turkey in international studies, published albums and books, composed compositions, set an example as a woman ney player, was not satisfied with his talent and succeeded. It has been concluded that he believes in and works in this direction, contributes to music therapy with the sound of ney, and makes young people love ney by breaking stereotypes. This thesis has the feature of being the first thesis on a woman neyzen. It is thought that the study will be a resource for ney educators, ney performers and students, and it is expected to contribute to increasing the interest in the ney and listening to the ney in the society.