Türkiye Selçukluları zamanında Anadolu'da kaleler ve kuşatma
Castles and sieges in Anatolia in the time of Central Seljukids
- Tez No: 634645
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET YAKUPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçuklu Devleti, Anadolu, Kaleler, Kuşatma, Savaş, Turkey Seljuk State, Anatolia, Castles, Siege, War
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
1071 Malazgirt Zaferi'nin ardından, Anadolu'nun kapılarının Türklere tamamen açılması ile birlikte yeni bir dönem başlamıştır. Nitekim Kutalmışoğlu Süleymanşah, 1075'te Türkiye Selçuklu Devleti'nin temellerini atmıştır. Bu başarı, onların Anadolu topraklarındaki varlıklarının kalıcı olduğunu ispatlar niteliktedir. Öteden beri bozkır savaş taktiğini uygulayan ve son derece başarılı olan Türkler, Anadolu'ya geldiklerinde onlar için yeni sayılabilecek bir savunma yapısı ile karşılaşmışlardır. Bunlar, ortaçağın en önemli savunma yapıları olan kalelerdir. Türkiye Selçuklu Devleti sultanları, çok da alışık olmadıkları bu yapılara ve kuşatma savaşlarına kısa zamanda vâkıf olmuşlardır. Anadolu'da, sayıları oldukça fazla olan kaleler, teker teker Türkiye Selçuklu Devleti hâkimiyetine girmiştir. Selçuklular tarafından başarı ile kuşatılan ve ele geçirilen bu kaleler, yine aynı başarı ile de savunulmuştur. Çalışmamız da söz konusu kalelerin tespiti, tarihi ve Türkiye Selçuklu Devleti hâkimiyetine geçiş süreçleri ele alınmıştır. Kalelerin, Türkiye Selçuklu Devleti hâkimiyetinde kaldığı müddet boyunca herhangi bir kuşatmaya maruz kalıp kalmadıkları, ne amaçla kullanıldıkları, kaynaklarda ne sebeple anıldıkları gibi soruların cevapları aranmıştır.
Özet (Çeviri)
After the 1071 Manzikert Victory, a new era started with the opening of the Gates of Anatolia to Turks. Indeed Kutalmışoğlu Suleymanshah had laid the foundations of the Seljuk Empire in 1075. This success proves that their existence in Anatolia was permanent. Turks who had been practicing steppe war tactics for a long time on which they had been very successful, encountered a new defense structure fort hem when they came to Anatolia. These castles were the most important defense structures of the medieval age. Turkey Seljuk Empire sultans became competent in the unfamiliar structures and siege warfare in a very short time although they didn't get accustomed to it. The castles of which numbers were quite high, were entered into Turkey Seljuk State sovereignty one by one. These castles, which were successfully surrounded and captured by the Seljuks, were alsodefended with the same success. Indetifying these castles, their history and the period of their transition to Turkey Seljuk State sovereignty were handled in this work. The answers were searched to the questions if they have been exposed to any siege as long as they were under Seljuks' control, for what purpose they were used and for which reasons they were mentioned in written sources.